Aerogelul – cel mai tare termoizolator din lume – Partea I

Aerogelul – declarat cel mai bun material termoizolator inventat vreodata in lume, cu proprietati incredibile, folosit de NASA in spatiu, avand parte de un interes neobisnuit in lumea stiintei, si care este produs in lume doar de cateva companii. Ce vedeti acum in mana la mine, este Aerogel.

Buna ziua, si acest video va fi despre ce este Aerogelul, cum a fost inventat, din ce este facut, ce aplicatii are in prezent si de ce este considerat mai de toti un material fantastic. Acolo unde a fost introdus in exploatare, mereu a adus inbunatatiri.

Asadar, sa incepem:

Ce este Aerogelul?

Aerogelul este considerat la ora actuala cel mai bun izolator inventat de om, cu o termoconductivitate ce poate atinge chiar 0.004 W/mK in anumite conditii de vacuum de exemplu, insa in mod uzual e pe la vreo 0.013 W/mK

Desigur in termoizolatii cel mai cel mai izoleaza panourile vidate – Vacuum insulated panel – care pot ajunge intre 0.004 – 0.008 W/mK, insa aceste panouri deja includ vidul in combinatie cu alte materiale, chiar si acelasi aerogel, sau perlit sau fibra de sticla; pe cad insasi aerogelul e un material inventat!

Aerogelul este materialul solid cu cea mai mica densitate si greutate din lume. Proportiile de aer pot ajunge chiar si 99.8% din acest material. Este foarte usor, cantarind doar de cateva ori mai mult decat insasi greutatea aceluiasi volum de aer.

Anumite tipuri de aerogel sunt incombustibile, si doar 5 sau 10 mm de asa material, deci doar 1 cm de asa material, suspus unei flacari de foc pe o parte, este suficient ca sa nu simtiti caldura mai deloc pe partea celalalta.

Nu mucegaieste, proprietatile sale raman acelasi o data cu trecerea timpului, nu dauneaza mediului inconjurator, este reciclabil, si chiar si inhalarea prafului de aerogel este suta la suta inofensiv pentru om – asa cum intra, asa si iese din organism fara sa aduca vreun efect negativ, cum de exemplu il poate face azbestul sau cuartul.

Este folosit deja in intreaga lume, in special in anumite industrii mai ales petroliere, in izolarea conductelor de gaz subacvatice, in criogenie, si chiar de NASA in termoizolarea diferitor echipamente tehnice si chiar pentru scafandrele astronautilor care pleaca in spatiu.

In constructii si termoizolari locative, in tarile dezvoltate pot spune ca abia se incepe a dezvolta piata aceasta, insa oricum ramane slaba din cauza ca pretul este unul prea piperat, din mai multe motive.

Aerogelul existent in prezent, nu este doar un singur material, ci este fabricat si il putem gasi in diferite combinatii, cu diferite materiale, despre care o sa vorbesc in acest video.

Cum a fost inventat?

Poate sa va para o gluma, insa aerogelul a aparut in anul 1931 in urma unui pariu intre 2 oameni de stiinta, si anume intre profesorul Samuel Kistler si Charles Learne, un pariu bazat pe nimic mai mult sau mai putin decat pe un jeleu. Da da, a-ti auzit bine, nu stiu cum le-a trecut prin cap, insa pariul a fost privind daca e posibil de scos din jeleu tot lichidul, fara sa fie deteriorata partea solida.

Dupa cum stim de la scoala, exista 4 stari de agregare: solida, lichida, gazoasa si plasma.

Pai iata un jeleu obisnuit…

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *