Cum termoizolam corect o mansarda

Buna ziua. Am o mansarda, oare cum sa o termoizolez? Aceasta intrebare o aud cam des, si anume despre termoizolarea mansardelor o sa discutam noi astazi. Pentru exemplificare, am facut o imagine reprezentativa a unei astfel de structuri a mansardei, va rog sa nu ma judecati prea aspru, nu am inclus multe detalii si nu am facut-o ideala, este doar un exemplu foarte simplu de mansarda pe care o sa-l folosesc ca sa intelegeti mai multe la subiectul dat.

Desigur mansardele pot fi de mai multe feluri, de exemplu poate sa nu fie cu zidarie deloc, sa sa aiba zidarie ca la mine, insa sa fie aceasta zidarie de doar 50 cm, sau 80 cm, sau 1m, 1.50 m. Pot fi mansarde unde interiorul locuibil sa se inceapa ca si cum de la intersectia intre cosoroaba si zidarie, cum vedem acum, sunt mansarde cu acoperis in 2 ape si 2 frontoane, sunt cazuri cand avem un acoperis in 4 ape si fara frontoane, ma rog, cazuri sunt multe, eu am ales anume unul din toate si ce am de zis o sa va zic pentru exemplul respectiv, ca deja multe din informatiile oferite sa se aplica mai mult sau mai putin tuturor altor tipuri de mansarda.

Video nu este scurt, deoarece nici tema mansardelor nu e simpla, e nevoie de ceva explicatii ca sa intelegeti, poate chiar sa revizionati de cateva ori daca mai sunteti confuzi. Pentru a fi mai explicit, am impartit anumite momente pe puncte. Asadar, haideti in primul rand sa discutam despre:

  1. Structura de rezistenta a casei
  2. Structura de lemn a acoperisului
  3. Grosimea termoizolatiei la capriori si grosimea capriorilor/grinzilor
  4. Grosimea termoizolatiei altor elemente ale mansardei
  5. Tipul materialelor de termoizolatie ce pot fi folosite
  6. Bariera de vapori si ermetizarea
  7. Ventilatia
  8. Asigurarea unui regim termic si de umiditate constant in interiorul mansardei

Detalii despre toate aceste capitole gasiti in video de mai jos privind termoizolarea mansardei:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

8 thoughts on “Cum termoizolam corect o mansarda

  1. Mucenic Viorel says:

    Buna ziua,
    Am vazut acest videoclip „Cum termoizolam corect o mansarda” si il cred foarte interesant si construcriv atingand si foarte multe probleme constructie, rezistenta . Doar la un videoclip polonez si cel de fata se mentioneaza distanta de 5 cm dintre vata minerala si asteriala. Toate celelalte videoclipuri nu spun nimic despre acest spatiu de aerisire ce trebuie lasat pentru ventilare.
    Deasemenea numeni nu spune despre tratarea lemnului, a intregii tamplarii din pod, mansarda inainte de izolarea lor cu vata minerala.
    Sunt in schimb videoclipuri despre tratarea lemnului,dar numai atat, fara a atinge si problema izolarii. Este necesar un filmulet ce deruleaza toate operatiile de la montare pana la izolare si finisajele ce se pod face intr-un pod, indiferent de destinatie: spatiu de depozitare, spatiu de joaca pentru copiilasi, sala de gimnastica – cateva aparate simple, saltele, o bicicleta eliptica, ceva de genul acesta, spatiu de locuire temporar cu mobilier usor, gen paturi pliante, saltele.
    Mi se pare esential ca lemnul sa fie tratat anticarie, antimucegai si ignifugat marindu-i in acest fel rezistenta la aprindere si foc dar si la celelalte neajunsuri, carii si ciuperci.
    Daca considerati ca este necesar si puteti face un filmulet despre necesitatea tratarii tamplariei si timpii ce trebuie respectati pentru un rezultat cat mai bun in ce priveste rezistenta structurii lemnoase si eficienta izolarii.
    Va multumesc pentru timpul acordat si o zi buna.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua si va multumesc pentru comentariul dvs desfasurat, si aprecierea dvs. O sa imi notez sugestia dvs. Multumesc si numai bine in continuare!

  2. Sss says:

    Salut. Referitor la acel spatiu de 5 cm de ventilație. In cazul unor capriori de 15 intre care se ventileaza cu vata minerala de ex, apoi se pun profile pentru rigips. Nu este suficient spatiul creat de profile, bride, ca spatiu de ventilație?

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. In mod corect, ventilatia trebuie sa se realizeze vertical in sus fara impedimente, de la streasina pana la coama, cu cai de aerisire in ambele parti spre exterior. Daca exista elemente orizontale, dispuse perpendicular pe capriorii verticali, atunci ventilatia este `deranjata`.

  3. Eugeniu says:

    Bună ziua,
    Nu știu unde să pun întrebarea așa că postez aici.
    Ce recomandați pentru interioarele unei case din cărămidă porotherm: tencuială clasică sau placare cu regips?
    Mulțumesc

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Ambele sisteme sunt bune, insa eu subiectiv pentru mine la pereti as prefera mai mult tencuiala, iar podurile cu gips-carton.

  4. Apostol ion says:

    Poaate deveni o casa din caramida cu placa din beton ,parchet stejar ,învelită cu tabla galvanizata ,ferestre din lemn construită in 1981 o casa pasiva .la cit sar ridica costurile?

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Da se poate duce o casa in standardele de casa pasiva. Legat de costuri, nu va pot oferi acum un pret, deoarece e necesar o analiza minutioasa a tuturor detaliilor casei dvs, insa nu va ganditi la mai putin de 20.000 – 30.000 euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *