Cum economisesti la constructia casei? Partea I – Analiza sfaturilor existente

Cum economisesc bani la constructia casei? Cred ca aceasta intrebare a trecut prin capul mai ca oricarei persoane care s-a apucat fie in regie proprie, fie cu ajutorul unei brigazi sau companii de constructie, sa isi construiasca si finiseze propria casa.

Acest episod vine anume cu un raspuns la intrebarea aceasta, care am auzit-o nu o data de la abonatii acestui proiect, mai ales in mesajele private trimise.

Da-ti mai intai sa facem o lista scurta a diferitor sfaturi sau smecherii care exista pe internet ca raspuns la aceasta intrebare si mai apoi eu o sa va spun parerea mea. Sfaturile date nu includ recomandarea sa ai un buget realist, un plan detaliat si sa ai mereu o rezerva de bani – deoarece aceasta e si asa clar ca trebuie sa le faceti si sa le aveti.

Deci iata sfaturile cel mai des intalnite in internet:

  1. Cumpara un lot de pamant mai ieftin sau mai problematic, ca e mai ieftin
  2. Treceti cu vederea a studiului geotehnic
  3. Alege un proiect simplu al casei, fara prea multe complicatii
  4. Contracteaza o brigada de muncitori sau companie de constructie inafara sezonului de constructie
  5. Construieste in extra-sezon (octombrie-aprilie)
  6. Construieste primavara, nu toamna
  7. Alege o zidarie sau alta
  8. Foloseste materiale mai ieftine sau mai simple sau refoloseste careva materiale de la vechile constructii
  9. Economiseste la beton si armatura
  10. Ocupate tu de achizitia tuturor materialelor
  11. Lucreaza si tu de rand cu muncitorii
  12. Apeleaza la prefabricate, la constructii lego
  13. Alege o constructie „la gri” sau „la rosu” ca mai apoi singur sa o finisezi „la cheie”
  14. Fa-ti si etaj, nu doar parter.

Unele dintre aceste sfaturi, real va pot ajuta sa economisiti ceva bani la constructia casei, insa din pacate, unele din aceste sfaturi de multe ori nu doar ca nu va aduc economiile calculate, dar deseori fac sa aveti cheltuieli si mai mari. Mai mult ca atat, de multe ori putem pierde in calitate, ori la constructia casei orice pierdere din start la calitate, se transforma ulterior in probleme si cheltuieli mult mai mari sau mai periodice.

Eu indeobste sunt de parere ca daca se incepe a construi o casa cu gandul sa facem cat mai multe economii – aceasta abordare este una gresita, care in cel mai fericit caz o sa va aduca o mica economie de moment, insa pe termen lung lucurile se vor inversa; iar in cazuri mai nefericite – ve-ti ajunge sa cheltuiti cel putin egal sau chiar mai mult decat o casa construita calitativ. Multi economisesc in multe locuri unde nu ar fi trebuit, si dupa 3-5 sau 10 ani deja regreta acest lucru.

Cea mai buna abordare cred eu, este sa dorim din start o calitate foarte buna a casei noastre, un confort bun si sa gasim acele solutii ca durata de exploatare a casei sa fie cat mai mare, cu cat mai putine interventii ulterioare.

Si deja bazandu-ne pe acest principiu, in dependenta de situatie, si doar daca e cazul, sa gasim solutii rationale pentru a economisi ceva bani, si doar daca e cazul, si in acelasi timp sa nu scadem nici un gram, nici un procent din calitatea initial dorita!

Cum se spune „скупой платит дважде”, adica in limba romana „zgarcitul plateste de doua ori” – invatati ceva din vorba data, nu degeaba exista in popor, tot din experienta multor generatii a prins radacini aceasta zicala.

Acum haide-ti sa analizam sfaturile enumerate mai sus, si sa vedem unde e miezul de adevar.

… continuarea cu analiza acestor 14 sfaturi privind cum putem face o economisire la constructia casei o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *