Cum economisesti la constructia casei? Partea II – Recomandarile mele

Buna ziua. Acest video este partea a doua a informatiilor privind Cum putem economisi la constructia casei. Daca in primul video am analizat cele mai intalnite sfaturi, si pe alocuri am deconspirat anumite mituri, atunci in acest video, in continuare, eu deja va prezint sfaturile mele, parerea mea despre cum dvs puteti real economisi la constructia casei:

1. Construiti un spatiu util real de care aveti nevoie

Multe persoane care au trail la bloc in apartamente de 50-80 mp isi construiesc case de 150-200-250 mp si ulterior nu stiu ce sa faca cu atat de mult spatiu. Cand stai intr-un apartament mai mic, vrei si una, vrei si alta, vrei si garderoba mare, vrei si birou, vrei si 3 bai, vrei si dormitoare mari, si las sa fie fi una doua camere ca rezerva pentru oaspeti, vreu si etaj, vreu si mansarda, vreu si asta, vreau si aceea, si cand calculezi, sari liber de 150-200 mp, sa nu mai zic ca unii depasesc si 250-300 mp. Iar proiectantul, arhitectorul si compania de constructie isi freaca mainile de bucurie cand vii la ei si spui ca doresti si asta, si asta, si aceea si tot asa. Toate acestea costa, si costa mult.

Imi pare rau si de oamenii cu gandire veche care chiar daca au trait de mici la casa pe pamant, fac aceeasi greseala si construiesc case mari, lasand multe camere nefolosite perioade lungi de timp, camere care stau reci, si asa fie nu si-au invatat lectia de la casa parinteasca, fie au fost prea creduli marketingului si reclamelor si promisiunelor frumoase din acestea.

Primul si cel mai important mod de a economisi la o casa este gandit si construim o casa cu spatiu util REAL de care avem nevoie.

Nu exista anumite cifre care sa spuna de cat spatiu util are nevoie o persoana, si ca aceste cifre sa fie o regula. Mereu depinde de om, pentru cineva o camera de 8 mp e okay, pentru alta persoana nu se simte in largul ei nici intr-o camera de 16 mp, mereu depinde, insa trebuie sa fie un oarecare echilibru.

Parerea mea, este ca pentru o familie din maxim 5 persoane, adica sa zicem mama, tata + 2-3 copii, care oricum cand o sa ajunga pe la 20-25 ani oricum o sa se duca in drumul lor, o casa doar cu parter si maxim 100-130, ei hai poate maxim 150 mp sunt arhi-SUFICIENTI!

Nu va construiti case de 200-300 mp, ca asa si-a facut vecinul, ca asa oarecum ma laud in societate ca am de unde, ca nu stiu ce, nu stiu cum! Nu va construiti case cu parter + 2 etaje si masarda ca degeaba le faceti! O casa cu parter, iar daca solul nu e bun, am in vedere de panta, pentru doar parter, faceti parter + etaj si gata!

Ia hai sa facem o comparatie. O casa doar parter de 130 mp si alta de 180 mp. Daca sa luam exemplul parter+etaj aceeasi poveste in mare parte ar fi.

Asadar, diferenta este de 50 mp. De unde se i-au acei 50 mp.

  • Sa zicem ca aveti 3 bai in loc de 2, asa cum eu maxim recomand – deci iata plus vreo 8 mp in plus, ca asa vi sa parut voua pe hartie ca o sa va fie comod.
  • Aveti 4-5 dormitoare in loc de 3, poate maxim 4 cate eu recomand. Deci mai punem vreo 15 mp in plus.
  • Mai punem ca si suprafata dormitoarelor sunt cu cativa mp in plus, sa zicem 4 dormitoare au cate 3 mp in plus, deci avem plus12 mp in plus
  • Mai avem un vestibul prea mare, un birou prea mare, o camera tehnica prea mare, si din fiecare cate 2-3 mp in plus,

… si in total iata obtinem aproximativ 50 mp in plus. Si aici eu nu am dat exemplul comunelor greseli cum unii isi proiecteaza Sali pentru joc, camere de relaxare, balcoane si holuri prea mari etc, ci doar am dat exemplul ca chiar si cu lucruri aparent necesare, putem economisi, cum ar fi sa scadem din suprafata dormitoarelor, bailor etc.

Conform unei surse gasite pe internet, orice mp la cheie in plus construit, ne costa per general 250-350 euro. Deci noi daca simplu comparam diferenta de 50 mp, atunci obtinem o economisire de circa 12.500 – 17.500 euro. Eu personal cred ca suma poate fi si mai mare, chiar trecand de 20.000 euro.

Continuarea acestui punct privind cum scazi costurile la constructia casei, cat si cu toate cele 8 sfaturi pregatite pentru dvs, o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *