Avantajele rumegusului si talasului ca termoizolatie – плюсы опилки и стружки

Buna ziua. Astazi vom analiza un alt material de termoizolatie, si anume rumegusul, sau „Опилки” cum se spune in limba rusa si cred ca este mai cunoscut celor mai in varsta din Republica Moldova, si deja multe caracteristici se vor aplica si talașului, care practic e acelasi rumegus, doar ca cu fractii mai mari taiate. In rusa acestuia i se spune „стружка.

In prezent avem pe piata tot mai multe materiale relativ noi de termoizolatie, si tot mai mult ne indepartam de materialele care candva reprezentau printre putinele variante de termoizolare a stramosilor nostri, si in acest sens, rumegusul amestecat cu lut sau argila, folosit pe larg sute de ani si mii de ani, nu este o exceptie, fiind o solutie practic 100% naturala de termoizolatie.

Materia prima pentru termoizolatia cu rumegus o reprezinta in sinea sa aschiile produse in timpul prelucrarii lemnului. Rumegusul este practic aceleasi deseuri rezultate dupa prelucrarea lemnului, insa cu fractia mai mica. resturile de lemn cu fractii mai mari,

Se socoate ca rumegusul are marimi cuprinde intre 3 mm si 3 cm, pe cand talașul are in medie fractii mai mari, adica intre 3-5 cm.

Eu sper ca din start v-am limpizit claritatea privind diferentele date, intre rumegus si talaș. Ambele se folosesc la termoizolare, uneori chiar si in combinatii, depinde de destinatie, insa haideti mai departe sa vorbim in principal de rumegus, cu toate ca extrem de multe caracteristici ale acestuia se aplica si talasului.

Vreau din start sa va spun, ca pentru termoizolatii, rumegusul mai ca niciodata nu este folosit in forma sa curata, adica doar rumegus, deoarece acesta usor se poate aprinde, si poate gazdui diferite rozatoare si microorganisme.

Iata de ce acesta cel mai des este prelucrat, maruntit daca e cazul si dat prin sita, fiind apropo fractii mici si mai mari, iar ca de exemplu material de umplere final, cum mai ca mereu se foloseste, este deseori amestecat cu var mai ca mereu circa 10-15%, si deja in dependenta de de destinatia finala a acestui material, se mai adauga ciment, nisip, gips/ipsos, argila/lut, acid boric, hidrofugante daca e cazul etc, uneori se amesteca cu apa, alteori nu, depinde.

Printre locurile unde se poate de folosit rumegusul ca material termoizolant, repet – fiind amestecat si cu cateva alte materiale, care tocmai le-am mentionat, sunt urmatoarele:

  1. Termoizolarea podului casei, adica peste tavanul ultimului nivel, in podul rece
  2. Termoizolarea mansardelor
  3. Termoizolarea pardoselelor de lemn
  4. Termoizolarea peretilor (recomandabil de lemn)
  5. Amestecuri de beton (de ex: in sape de beton)

In alte locuri, fezabilitatea folosirii acestui material deja e mult mai mica decat multe alte materiale de termoizolatie, care deja le-am analizat prin intermediul acestui proiect.

Si chiar si in aceste 4 locuri, unde poate fi folosit cu succes, mai mult, eu personal, as recomanda ca acesta sa nu fie folosit ca material de termoizolatie principal, ci aditional, adica de exemplu aveti perlit sau vata minerala 25 cm in podul casei, si puneti 2-3-5 cm de rumegus (iar repet, amestecat cu var si cu ce mai trebu).

Ce tine de amestecuri de beton, ca de exemplu sape de beton, in Romania in trecut chiar a existat un astfel de beton cu rumegus, probabil chiar patentat sau inregistrat ceva de genul, denumit robeton, insa in practica, datorita multor alte materiale aparute si anumitor mici dezavantaje, acesta a ramas mult in urma.

Asadar, ce avantaje are rumegusul ca material termoizolant: (continuarea in video)

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *