Casa cu Mansarda vs Casa cu Etaj complet – Partea III

Buna ziua dragii mei. Casa cu Etaj complet sau cu Mansarda? Daca inca nu stiti ce sa alegeti, acest video cred eu sa va fie de folos. Defapt, acest video este al 3-lea din seria de 3 despre comparatia intre aceste 2 tipuri de casa. Va recomand mult sa vizionati primele 2 video-uri daca inca nu ati facut, insa daca deja le-ati vizionat, stiti ca in video trecut am analizat 9 puncte, si acum vom continua cu al 10-lea:

10) Tavanul/podul casei la etapa constructiei

Casa cu etaj complet va avea tavanul pe toata suprafata orizontala a nivelului. Daca sa socotim ca vom face o placa de beton sau o structura din lemn, atunci suprafata totala va fi de 72.25 m2. In cazul casei cu mansarda practic nu avem grija sa turnam o placa de beton sau sa construim o structura de lemn atat de mare.

Cateodata la mansarde sunt cazuri ca podul e sub forma de triunghi cat tine acoperisul, insa in exemplul nostru, oricum va fi un tavan care se creaza intre cleste, coama si capriori, obtinand un mini-pod, mini-cerdak cum se spune la noi. Suprafata data partial face parte din costurile de constructie a acoperisului la mansarda, insa legat de tavan, care oricum are costurile sale specifice, am decis totusi sa mentionez o marime de cca 30.46 m2 cu tot cu spatiul unde e zidaria. Deci in avantaj e casa cu mansarda, neavand un tavan atat de mare, deci costuri si timp mai putin cheltuite.

11) Podul casei in timpul exploatarii

Daca am calcula suprafata podului interioara, care teoretic il putem folosi, atunci Casa cu Etaj complet are un pod de cca 64 m2, pe cand cand Casa cu Mansarda nu are un pod, ci mai degraba un mini-pod, mini-cerdak cu o suprafata de doar 28.65 m2.

Daca podul de 64 m2 are o marime si inaltime normala, ce ne permite sa il folosim asa cum dorim – ca spatiu de depozitare, sa facem vreo CT, sa amplasam tubulaturi si alte chestii ingineresti fara nici un stres, si chiar sa facem o podea circulabila pentru cine stie ce activitati; atunci in cazul mini-podului mansardei, marimea si mai ales inaltimea ei va fi intr-atat de incomoda, incat suprafata acelui pod nu va putea fi folosita mai deloc. La acest punct, legat de etapa de exploatare, e clar in avantaj casa cu pod normal, deci casa cu etaj complet.

12. Peretii exteriori si frontoanelor la Etaj vs Mansarda

Casele sunt identice la soclu, si la parter, deci vom vorbi de diferente doar de la etaj si mansarda. Casa cu Etaj are o zidarie de 3 m inaltime + de 0.5 m inaltime in pod a parapetului; pe cand Casa cu Mansarda are o zidarie de 1.5 m inaltime doar + frontoane in 2 parti. Cea mai mica inaltime a frontoanelor e 1.50 si cea mai mare e de 4.50 m. grosimea elementelor socotite este de 25 cm.

Socotind atat suprafata peretilor, dar si a placilor si centurilor de beton ce le leaga daca e cazul, tineti minte – doar de la etaj in sus sau de la mansarda in sus, atunci obtinem urmatoarele:

Continuarea o vedeti mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *