Casa cu Mansarda vs Casa cu Etaj complet – Partea II

Buna ziua. Daca aveti o dilema legata de alegerea intre o casa cu etaj complet si una cu mansarda, acest video este pentru dvs. Defapt acesta este al 2-lea din seria de 3 video-uri despre comparatia intre aceste 2 tipuri de case. In video trecut, partea I, am explicat ce tipuri de casa o sa analizez, ce caracteristici au, informatii introductive, in acest video deja si urmatorul o sa ne axam doar pe analize. Si apropo abonati-va daca nu a-ti facut-o deja pentru a nu pierde si partea a 3-a.

Asadar, sa incepem:

1. Designul

Asa cand te uiti la aceste doua case, multor le par ca casa cu mansarda parca e mai draguta, parca se vede mai frumos, avand un design total mai interesant. Totusi precis sunt persoane care gandesc invers. Asa ca la acest punct, totul tine de gustul fiecaruia.

2. Spatiu util

La parter spatiul util este acelasi in ambele cazuri, diferentele deja sunt la etaj sau la mansarda. In final Casa cu etaj complet in cazul exemplelor noastre are 107.53 m2 utili, iar Casa cu Mansarda 108.32 m2 utili. Asa cum v-am obisnuit in video-urile unde am comparat o casa cu parter vs o casa cu etaj, casa care are castig de cauza obtine culoarea verde. Insa, aici eu la ambele nu pun nici o culoare, deoarece, chiar daca Mansarda va castiga ceva spatiu util, in cazul nostru mai putin de 1 m2, in realitate o parte din acest spatiu util nu va putea fi folosit in deplinatate din cauza acoperisului in panta. Adica, daca era etaj complet, tu puteai de exemplu pune un dulap de 2 metri pe o latura, insa la mansarda, din cauza pantei, pe latura data deja nu poti pune un dulap de 2 metri. Sper ca intelegeti.

Plus, aici e vorba de exemplul cand mansarda are zidarie, pe cand daca mansarda era facuta in interiorul etajului, atunci spatiul locubil era mult mai mic, si la aceasta categorie Casa cu etaj complet castiga detasat. Cu greu m-am abtinut sa nu ofer castig casei cu etaj complet, mentinand oarecum egalitate la acest punct.

3. Volumul de aer si inaltimea tavanului

In cazul casei cu Etaj complet, inaltimea tavanului e standart – cca 3 m, si deci si volumul de aer este unul normal pentru om. In cazul Mansardei insa, acest aspect deseori este in minus, adica, fie se face un tavan mai mic, de 2.2-2.4 metri; fie nu exista zidarie suficienta la mansarda si spatiul locuibil este construit in interiorul etajului, pierzandu-se mult din spatiul util de la acest nivel; fie sunt alte momente, care in principiu pot reduce volumul de aer din incapere cu 20-30%.

In cazul meu am facut o inaltime comoda a peretilor exteriori de 1.5 m si de la acel punct incepe panta acoperisului, tavanului efectiv pana ajunge in mijlocul camerei ca 2.75 – 3 metri, insa chiar si asa, oricum se pierd procente bune din volumul de aer necesar.

O incapere mai joasa si un volum de aer mai mic, nu este tocmai benefic pentru om. Nu degeaba in prezent se fac tavane de 2.75-3.0 metri intre nivele – aceasta inaltime nu doar ca vizual arata bine, dar si este una dpdv psihologic si emotional mai confortabila, nu irita la nivelul subconstientului, asigurand si un volum de aer optim sanatos pentru traiul omului.

Continuarea o gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *