Beci sau pivnita – deosebiri, avantaje, dezavantaje, caracteristici

Buna ziua tuturor. In acest video vom vorbi asa sumar despre beciuri si pivnite, ce reprezinta acestea, careva diferente, minusuri si plusuri, din ce materiale poate fi construit un beci si altele; iar deja in video viitor o sa va prezint ce reguli trebuie sa luati in calcul la constructia unui beci. Va rog din start sa ma scuzati, insa o sa incep cu cateva deosebiri lingvistice si caracteristici, deoarece o sa vedeti putin mai incolo de ce este foarte important acest pas.

Deosebirile intre beci, pivnita si subsol

Deci, la noi in Republica Moldova, cel mai des la anumite constructii cel mai des sub pamant, unde ne tinem fel de fel de compoturi, conserve, muraturi, vreun butoi doua cu vin, marinate, poate chiar careva legume ca cartoafe, ceapa, morcovi si alte tipuri de alimente; dar si multi isi mai tin careva lucruri, unii scaturile de la masina, altii careva boarfe – ma rog, ca la casa pe pamant – pai iata noi in Moldova la asa ceva folosim notiunea de „beci”.

Chiar daca si cei de peste Prut, cei din Romania stiu de notiunea de beci, totusi din ce am auzit si intalnit eu, ei folosesc mai mult notiunea de pivnita. Totusi si la ei si la noi dar si in alte parti, multi oameni isi organizeaza incaperea/constructia data sub casa – la demisol. In cazul dat, constructiv, aceasta are denumirea deja de subsol.

Si iata avem 3 notiuni: beci, pivnita si subsol. Ce ne spune dictionarul limbii romane: https://dexonline.ro

  • Beci – Încăpere subterană (construită în subsolul unei clădiri), unde se păstrează alimente, lemne de foc etc, mai este denumita si pivniță.
  • Pivnita – Încăpere sau grup de încăperi subterane, zidite de obicei dedesubtul unei clădiri și destinate depozitării unor materiale (lemne, cărbuni etc.) sau unor produse alimentare; beci.
  • Subsol – Totalitatea încăperilor dintr-o clădire, situate, total sau parțial, sub nivelul solului. Partea unei case care e sub parter.

Ce sa alegem – beci-pivnita separat de casa sau pivnita la subsolul casei?

Deja ca stim delimitarea, cred ca ne duce capul sa intelegem ca o constructie este aparte de casa, adica beciul, iar alta este la demisolul sau subsolul casei, adica pivnita la subsol.

Recomandarea mea – este sa luati in primul rand varianta de a construi un beci-pivnita aparte de casa. In doua cuvinte – a construi si amenaja o incapere-doua la subsolul casei va poate mari costurile de constructie enorm de mult. De exemplu constructia unui demisol este mereu mai scumpa decat constructia unui etaj, iar cateodata costul e chiar de 2-3-4 ori mai mare…

Continuarea cat si informatia completa o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *