Lana de oaie – Termoizolatie de origine animalica – generalitati si unde se foloseste

Buna ziua. Cu termoizolatiile minerale, din piatra, artificiale, fibro-lemnoase si altele deja suntem in mare parte familiarizati pe acest canal. Pana in prezent am facut multe analize la peste 10 materiale de termoizolatie: polistiren (expandat si extrudat), vata minerala (bazaltica si de sticla), spuma poliuretanica, celuloza (ecovata), perlitul, vermiculita, pluta expandata, cheramzitul, spuma de sticla expandata (sticla celulara sau piatra termoizolanta), placile minerale, rumegusul si talasul … si iata a venit timpul sa ma axez pe un tip de termoizolatie mai diferit, si anume de origine animalica, si anume termoizolatia din lana de oare care este super buna si naturala.

Acest video va fi despre ce inseamna termoizolatia din lana de oare, sau izolatie naturala din fibra de lana, de unde isi are originea, cum este fabricat si unde este folosit cu succes – fiind un video mai mult general, ca deja in urmatoarele 2 video sa vin cu avantajele termoizolatiei lanei de oaie si dezavantajele sale.

Originea termoizolatiei din lana de oaie

De mii de ani de cand a domesticit oile, omul a inteles si folosit nu doar carnea si laptele acesteia, ci si blana ei, lana aceasta cu care oile pot sta bine merci iarna, fiindu-le cald, si bine-merci vara pe canicula, fiindu-le racoare. Inca din cele mai vechi timpuri oamenii au folosit lana de oaie pentru a crea haine si cojoace mai calde, incaltaminte, plapume si chiar pentru a-si termoizola casele proprii, grajdurile, locurile unde isi tineau si alte animale domestice etc.

Mai multe decenii in urma oamenii de stiinta, care cine stie, poate au provenit din familii de tarani si ciobeni, au depistat oportunitatea aceasta, si au creat o noua tehnologie, mai bine zis au imbunatatit metodele strabuneilor nostri, creand un material termoizolant modern care astazi este cu succes folosit mai ales in asa tari ca Noua Zeeleanda, Australia, SUA, Canada, China, dar chiar si in Europa si tari din Asia si Africa, devenind din ce in ce mai popular. In Uniunea Europeana acest material de termoizolatie a fost recunoscut oficial în anul 2003.

Cei mai mari producatori din termoizolatii din lana de oaie vin din Australia, apoi pe rand sunt cei din Noua Zeelanda, China, SUA, Argentina, Turcia, Iran, Marea Britanie, India, Sudan si Africa de Sud.

Ei au realizat ca materia prima se afla mai ca oriunde in lume, oile au fost si vor fi si mereu tunse, existand materie prima numai buna de creat termoizolatii din asa ceva. La noi din pacate directia aceasta atat de afacere, dar si de exploatare si termoizolare mai ca nu exista, am in vedere crearea de termoizolatii pentru constructii, ca blanuri, plapume, incaltaminte avem, insa oricum, daca in Romania vad ca mai sunt cateva companii care produc termoizolatii din lana chiar cu materie prima din Romania, atunci in Moldova la ora actuala nu exista practic nimic in aceasta directie, nu doar ca mai ca e imposibil acum pe piata sa gasesti termoizolatii din lana, dar nici producatori autohtoni nu sunt.

Si pacat – sta si zace lana de oi pe meleagurile noastre cu duiumul, unii asa si le abandoneaza, le arunca; altii e dau foc, iar altii cantitati mari le schimba pe un sac de zahar sau sare sau pe niste lemne. Pacat, materie prima avem, insa iata business-mani care sa se ocupe de asta nu avem, cu toate ca din statistici, lâna de oaie necesită mai puțin de 15-20% din energia utilizată pentru fabricarea vatei de sticlă, insa in mare parte se aseamana cu proprietatile vatei minerale, fiind practic suta la suta naturala. Poate lucrurile s-or schimba si eu cred ca or sa se schimbe, o sa vedeti!

Cum se fabrica izolatia din lana de oaie si Unde se foloseste cu succes aceasta, aflati din video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *