Reguli la constructia unui beci sau pivnita

Buna ziua. Acum ca stiti diferenta dintre un beci si o pivnita, si din ce materiale poate fi facut un beci informatii care le-am disecat in video trecut, haideti in acest video, cu rabdare, sa discutam despre regulile de constructie a unui beci, aparte de casa, atentie, beci, nu pivnita care e la demisol in subsolul casei, ci beci.

Regulile din continuare sunt mai degraba recomandari, care se aplica insa in extrem de multe cazuri si in cazul unei pivnite, nu doar beci. Asadar:

1) Pozitionarea

In mod corect, un beci se amplaseaza mai spre nordul terenului dvs, nu mai spre sud.

2) Alegeti o adancimea de fundare corecta

In a alege o adancime de fundare, trebuie sa analizam mai multe variabile – panza freatica, adancimea de inghet si solul bun de fundare. In primul rand, daca sa calculam teoretic cum ar fi ideal, atunci ar trebui sa adancim un beci 3 metri sub pamant, avand o inaltime interioara cuprinsa intre 1.80 – 2.30 metri, si deasupra beciului avand 40-50 cm de pamant cu termoizolatie. Un exemplu in acest sens vedem acum pe ecran. Insa, dvs puteti ingropa la 3 metri adancime un beci, doar daca sunteti sigur ca panza freatica nu va ajunge niciodata la aceasta suprafata, ideal sa nu ajunga nici la 4-5 m adancime nici cand e sezonul ploios. Cum afli informatii despre panza freatica? – consulti studiul geotehnic facut candva pentru casa ta.

Daca panza freatica ajunge la 3 metri, sau chiar la 2 metri in sezoanele ploioase, atentie ploioase, nu in mod normal, atunci maxim cat poti sapa este pana la vreo 1.60-1.80 m, faci lucrarile de compactare, hidroizolare si abia apoi incepi turnarea betonului le la 1.50-1.60, avand o rezerva de vreo 40 cm intre talpa beciului si maxim unde poate ajunge panza freatica.

In acest caz, beciul dvs va fi partial si la suprafata, fapt pentru care va trebui acoperit cu pamant, in sus de vreo 40-50 cm, iar in laturi creand maluri de pamant cu lungimea de 2-3 metri.

Daca panza freatica la dvs indeobste e turbata si ajunge in sezonul ploios chiar mai sus de 2 metri adancime, atunci dvs teoretic trebuie si mai sus sa ridicati beciul, deci deasupra adancimii de inghet si cel mai probabil prea sus pentru a avea un sol bun de fundare, si in acest caz, cel mai bine nu va faceti beci deloc, o sa aveti va cheltuiti mult cu el si oricat nu il ve-ti hidroizola, o sa aveti doar probleme cu acesta.

3) Amplasarea usii

Daca aveti un teren in panta, usa de la intrarea in beci trebuie sa fie in partea de la vale.

4) Alegerea tipului de intrare-iesire

Un beci poate avea 2 tipuri de intrari: sub forma unei usi, care sta vertical, si sub forma unei trape (liuk cum se mai zice la noi), care sta orizontal. Pentru zona noastra climaterica dpdv termic, este recomandat sa alegeti un beci cu 2 trape, avand creat intre acestea un fel de tampon de aer, gen vestibul. Totusi aceasta varianta nu este cea mai comoda, mai ales la batranete, fapt pentru care cei mai multi isi creeaza un beci cu usa verticala, care insa are anumite carente dpdv termic, care insa la urma urmei se pot rezolva.

5) Marimile deschiderilor

Pentru o trapa confortabila, puteti folosi marimi cuprinde intre 130 x 70 cm si 150×100 cm, de exemplu 140×70 sau 130×100 cm etc. Ce tine de usa, aceasta la fel e de dorit sa fie cat mai mica, cu inaltimi de maxim 1.50 – 1.70, iar ce tine de latimi, deja vedeti pentru cazul dvs ce latimi va trebuiesc. Daca aveti butoaie cu vin care trebuie sa incapa toamna pe usa, deja masurati marimile usii conform situatiei dvs.

In total sunt 16 reguli pregatite privind constructia unui beci. Daca doresti sa le cunosti pe toate, te invit sa urmaresti video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *