Sfaturi pentru o ventilatie corecta intr-o casa sau apartament

Dupa cum bine stim, exista ventilatie naturala, si exista ventilatie artificiala sau fortata, iar noi in continuare vom vorbi despre cum trebuie sa fie sau sa gandim din start o ventilatie corecta, oferindu-va sfaturi in acest sens.

Ventilatia asta e o miscare de aer, si daca e miscare deci trebuie sa fie o forta care sa influenteze miscarea aceasta. Miscarea naturala e rezultatul in primul rand a diferentei de presiune a aerului.  O ventilatie buna depinde de volumul de aer care intra si iesa (cat mai mult cu cat mai bine) si directia de iesire/intrare. Cand cea naturala nu e destula sau insuficienta, se alege si adauga si ventilatia fortata.

Eu mereu recomand tuturor persoanelor sa ia toate masurile ca sa se asigure o ventilatie naturala, luand in calcul toate necesitatile termice, de sanatate si confort ale persoanelor din casa, si abia atunci cand undeva nu este suficient sau este necesar conform legii, abia atunci recomand adaugarea ventilatiilor fortate, sau gurilor de ventilatie, insa nu oriunde, ci pozitionate cu cap

Cel mai des astfel de cazuri cand trebuie sa adaugam guri de aerisire sau ventilatie sunt in Baie, WC, bucatarie si camera tehnica. De exemplu daca avem un cazan, atunci normele legale de gaz impun ca sa aveti guri de aerisire de inspirare si alta de expirare, si specificatii concrete unde sa fie pozitonate, ce volum de aer trebuie sa suporte s.a.m.d.

Necesitatea biologica si de exploatare normala a casei si a incaperilor se poate realiza cu ventilatia naturala. Este gratis si la indemana oricui si are loc in principal prin deschiderea ferestrelor, usilor, clapanelor speciale la ferestre si gurilor de aerisire ale anumitor incaperi create special pentru a functiona de-sine-statator datorita diferentelor de presiune ale aerului.

Marele dezavantaj al acestui tip de ventilatie naturala este faptul ca iarna poate raci excesiv casa, iar vara sa o supra-incalzeasca, fapt care duce a costuri suplimentare fie pentru incalzire, fie pentru aerul conditionat, depinde de sezon. Asadar, tot mai multe persoane aleg sa isi procure si instaleze Centralele cu recuperare de caldura, care fac parte din ventilatia fortata, insa au acestea minusurile lor.

Mai multe la acest subiect, cat si la altele, dar mai ales despre 8 reguli privind o buna ventilatie a casei sau a unui apartament, le gasiti in video de mai jos.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 thoughts on “Sfaturi pentru o ventilatie corecta intr-o casa sau apartament

  1. Cristina says:

    Foarte tare articolul! Imi puteti recomanda daca sa pun carota deasupra patului sau nu? Ma ingrijoreaza sa nu intre aerul prea rece. Multumesc!

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Va multumesc. Exact aceeasi intrebare am primit astazi pe canalul de Youtube, deja am raspuns acolo.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *