5 solutii de a termoizola la interior un apartament sau orice altceva

Buna ziua stimati abonati. Este mult mai corect si eficient din mai toate punctele de vedere sa va termoizolati la exterior, nu la interior, insa totusi exista momente si cazuri cand din varii motive nu e posibil de termoizolat la exterior, fapt pentru care, deja mergem pe compromisul de a termoizola la interior. Acest video, vine sa va ajute in acest sens, si sa va ofere cateva solutii si sfaturi.

Asadar va voi prezenta 5 materiale de termoizolatie, care consider eu ca pot fi folosite cu succes la termoizolarea de exemplu a unui apartament – ca acestea au cel mai des problema aceasta, si va voi prezenta si sandwich-ul fiecarei solutii.

Iata materialele pe care le vom discuta astazi privind termoizolarea la interior:

  1. Spuma de sticla expandata
  2. Placi minerale
  3. Pluta
  4. Vata minerala
  5. Polistiren extrudat sau expandat

Toate acestea sunt solutii relativ diferite, si necesita masuri diferite de montare. Plus nu uitati ce am zis de nenumarate ori – nu exista in lume o solutie ideala de termoizolare, orice solutie are si avantaje si dezavantaje. Pana in prezent, aceste 5 materiale au fost deja pe larg analizate si din perspectiva avantajelor si dezavantajelor acestora – asa ca va invit sa le vizionati.

Inainte de a va prezenta solutii, vreau sa trag un semnal de alarma! Stimati beneficiari, va rog frumos intelegeti, ca in a ne termoizola eficient si corect, trebuie sa facem lucrarea in asa mod, incat sa nu avem in final disconfort termic, deci sa termoizolam bine, si deasemenea sa nu cream sanse de condens care apoi duce la mucegai, ingrasie s.a.m.d. Cand termoizolam la interior – aceasta problema este si mai acuta, mai ales datorita peretelui rece care ca va ramane in exterior si la care daca ajunge vaporii de apa, face condens suta la suta, si indiferent cat de bine si gros nu v-ati termoizola, credeti-ma ca in cativa ani va puteti umple de mucegai si probleme, si toata lucrarea dvs va fi in zadar. Asa ca fiti atenti nu doar sa termoizolati bine, dar si sa preveniti ca vaporii de apa sa nu ajunga la peretele exterior prin termoizolatie. Aditional daca ne ofera termoizolarea si o izolare fonica, e si mai bine.

Pentru exemplificare o sa modelez situatia precum ca avem un perete din caramida in exterior de 25 cm, caramida de-a noastra obisnuita, nu blocuri ceramice, deoarece cand vine vorba de apartamente, avem des acest material, cu o tencuiala exterioara de 1.5 cm pe baza de ciment. Plus minus exemplul din continuare se aplica si BCA-ului, si cotiletului, si chiar peretilor din b.a. – asa ca stay conected!

Cum in Chisinau -20 oC conform datelor meteo gasite avem in februarie si doar o data la 2-3 ani, iar in medie cele mai multe zile sunt in jurul a 0 oC, si luand in consideratie ca minima medie zilnica pe ianuarie cand e cel mai frig in medie e -4 oC [1], socotim aici ca si cum am avea in exterior -5oC, iar la interior + 22oC, asa confortabil!

O sa incerc in exemplele mele sa obtin o Valoare U a trasnmitantei termice sub 0.4 W/m2K, ce ar echivala cu o rezistenta termica de circa 2.5 W/mK – cam undeva minimum minim care il recomand. Daca valoarea U va fi mai buna, e si mai bine, eu indeobste recomand sa fie sub 0.15, insa va va costa mai mult.

Asadar, in cazul dat daca suntem netermoizolati, avem si pierderi mari de caldura, si condens. Acum haideti sa vedem 5 variante cum putem rezolva situatia:

1) Spuma de sticla expandata

Despre acest material am postat deja 3 video in trecut, va invit sa le vizionati. Acest material este foarte bun la interior din simplul motiv ca alegand panouri din spuma de sticla expandata cu porii inchisi, alegem un material practic impermeabil la vaporii de apa, care inpusca deodata 2 iepuri.

Deci iata prima solutie, care eu o consider cea mai aproape de ideal: Avem aditional 8 cm de spuma din sticla expandata, care este un material impermeabil, vedem aici ce permeabilitate are, 40.000 – e imens, si avem la interior inca o simpla tencuiala de ciment de 1 cm. Si gata! Avem si o termoizolatie cat de cat buna, 0.367 W/m2K, si nu vedem sa avem sanse sa avem condens – vedem aici 0 (zero). Nu mai trebuie aditional vreo bariera de vapori, nu mai trebuie vreo tencuiala hidroizolanta sau alte chestii.

Legat de montare pentru ele sunt anumite particularitati aparte, una din ele e faptul ca se aplica cu adeziv bituminos. Se gaseste in magazine, mai mult e folosit la fundatii insa se poate si aici.

Atat imaginea cu sandwich-ul structurii, cat si restul explocatiilor si materialelor ce trebuie folosite impreuna cu tipurile de termoizolatii cand izolezi la interior, le gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *