Aerogelul – cel mai termoizolator material inventat de om – Partea III

Aerogelul – cel mai termoizolator material inventat si fabricat vreodata de omenie, folosit atat in Cosmos, cat si pe pamant, material care nu contine nici o substanta nociva pentru om, foarte scump inca in prezent, insa care treptat incepe a fi combinat cu alte materiale pentru a-i putea scadea pretul si de a putea fi folosit in constructii si termoizolatii, si care in ultimii 10-20 ani a prins mult teren mai ales in SUA si Europa.

Buna ziua, si astazi vom vorbi de termoizolatiile din Aerogel – ce proprietati are, ce produse exista, unde se foloseste si va voi oferi si cateva reguli de montare. Acest video este deja a III-a parte privind analiza acestui material. Daca va intereseaza cum a fost inventat acest material, ce propritati fantastice are, ce variatii si tipuri de aerogel exista, ce incombustibilitate si permeabilitate si absorbtie de apa are, cat si multe alte informatii utile, vizionati va rog Partea I si Partea II despre Aerogel. Acest video este o continuare a acelor ganduri si informatii.

Asadar,

Proprietatile termoizolante ale Aerogelului

Chiar daca acest material contine circa 99% aer, si doar 1% structura solida, dvs puteti crede ca acest material are aceeasi termoconductibilitate termica ca si aerul. Insa nu este deloc asa.

Termoconductibilitatea aerului la o presiune normala si intr-un spatiu deschis, este de 0.025 W/mK, insa aceasta termoconductibilitate a aerului poate scadea pana la vreo 0.005 W/mK in spatii si pori cu diametre sub 30 nanometri.

Aerogelul insa, are nano-pori cu diametre cuprinde intre 2 si maxim 20 nanometri, deci arhisuficient sa scada termoconductibilitatea extrem de mult a acestui aer prin in acei nano-pori.

De exemplu Silica-aerogelul, care are 3% o structura solida tri-dimensionala, si 97% pori cu gaz, adica aer in el, poate avea o termoconductibilitate de la 0.03 W/mK la o presiune atmosferica normala si pana la 0.004 W/mK in vacuum.

Si daca de exemplu punem desubt-ul aerogelului o flacara de foc, chiar si la o grosime de 1 cm, o sa putem pune pana pe aerogel deasupra. Aceasta termoconductibilitate mica este datorata inclusic Effectului Knudsen – Calea medie liberă a moleculelor de gaze (Длина свободного пробега – Mean free path). Din cauza ca marimea nano-porilor este mai mica decat distanta pe care face in medie o molecula de aer pana sa intre in contact cu ceva anume, si moleculelor fierbinti de aer care ating partea inferioara a aerogelului, le este foarte greu sa patrunda prin structura aerogelului si sa duca caldura in sus.

In izolatii cu aerogel se foloseste destul de mult siliciul, deoarece el si asa are o termoconductibilitate scazuta, dar si carbonul, care ofera si o rezistenta suplimentara la transferul radiativ. In final, aerogelul pentru termoizolatii neutralizeaza mai ca ideal toate cele 3 moduri de transfer de caldura: conductia, convectia si radiatia, fiind excelent din acest punct de vedere.

Produse termoizolante cu Aerogel

Deja continuarea analizei despre termoizolatia cu Aerogel si prezentarea produselor care pot fi folosite in constructii, o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *