Cum alegi diblurile corecte la termoizolatii

Buna ziua, parca e un lucru banal, insa multi oameni se incurca in a folosi diblurile corecte in termoizolatii, nu stiu ca ele se difera atat ce tine de materialul termoizolant – la vata sunt anumite dibluri, la polistiren altele; ele se difera ce tine de tipul peretilor sau zidariei, la BCA unele dibluri, in caramida sau beton altele… deci cred ca v-ati dat deja seama ca acest video general va fi anume despre ce fel de dibluri se folosesc la termoizolatii, ce lungime de ancorare e acea corecta, de ce trebuie sa folosim rozete termice etc.

Iata de exemplu te duci in magazin sau online, ca acum cu pandemia asta e mult mai rational sa comenzi online si sa ai parte de livrare la santier sau domiciliu, se mai dezvolta si la noi directia asta in sfarsit, si iata pe un magazin-online cum este acesta al companiei dekora – vezi diferite tipuri de dibluri, vezi cu cui din metal, din PVC, vezi premium, vezi standard, vezi diferite lungimi a diblurilor, de expandiune si daca idee nu ai de care sa cumperi, trebuie mai intai sa te informezi, deoarece pentru fiecare tip de perete si termoizolatie, si chiar placaje ulterioare se aleg anumite dibluri, despre care vom vorbi in continuare.

Diblurile sunt foarte importante in cadrul termoizolatiilor, pe langa fixarea-lipirea placilor termoizolante de perete sau soclu sau ce o fi, ele asigura fixarea mecanica, care este foarte importanta daca dorim ca de exemplu termosistemul fatadei sa nu fie luat de vant, sau deteriorat la anumite forte exterioare excercitate, sau sa tina la placajele ulterioare s.a.m.d.

I. Tipuri de dibluri

Diblurile din materiale sintetice, care sunt cele mai uzuale in termoizolatii, sunt formate din 2 elemente principale: o tija si o teaca de expandare din material sintetic, cel mai des poliamida (PA) sau polietilena (PE), care impreuna formeaza un intreg, un element de expandare.

In general diblurile folosite la fixarea mecanica a termoizolatiilor se clasifica in:

  1. Dibluri cu cui din plastic;
  2. Dibluri cu cui metalic (care poate fi din otel sau otel zincat);
  3. Dibluri cu șurub prin înfiletare
  4. Dibluri cu șurub autoperforant (folosite la lemn)

II. Alegerea diblurilor

De care anume diblu sa alegi, trebuie sa stii 4 lucruri:

  1. Tipul de suport
  2. Tipul de finisaj / placare finala
  3. Materialul termoizolator
  4. Forma constructiei

Multi atrag atentia doar la tipul de suport si la materialul termoizolator, pe cand sunt foarte importante si incarcarile ulterioare care vor fi exercitate de exemplu de placile ceramice sau granit sau piatra a finisajelor ulterioare, nu?

  1. In functie de acesti 4 factori, in general exista mai multe clasificari, eu identificand in principal 2: una europeana, si una care circula mai mult in spatiul CSI.

Clasificarea europeana este mult mai complexa, si o gasim in ETAG 004 si ETAG 014, ce reprezinta Ghidul European pentru aprobarea tehnica a izolatiilor termice exterioare cu sisteme compozite si linia directoare pentru diblurile in termoizolatie. Conform acestor norme avem asa:

A – Beton

B – Caramida plina, piatra

C – Blocuri ceramice

D – Beton cu agregat usor

E – Beton celular (BCA-ul de ex)

… daca doresti sa afli continuarea, vizioneaza video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *