Case din containere maritime – Avantaje si Ce reprezinta aceste case

Buna ziua. In acest episod vom vorbi despre un tip de case care incet incet pare sa prinda teren si in spatiul estic european, case care se reclama ca fiind mult mai ieftine si rapide de construit decat cele traditionale, asadar vom vorbi despre casele modulare din containere marimite sau containere de transport.

Ce reprezinta casele din containere marimite

Casele din containere marimite sau de transport de exemplu feroviar, sunt din metal, si pot fi facute atat dintr-un container, obtinand cca 30 mp, cat si din mai multe, existand si posibilitatea de a crea prefabricate confectionate in fabrica si ansamblate pe santier. Deasemenea se pot face diferite mixuri intre containere marimite, constructii metalice, blocuri de zidarie, cum ar fi caramida etc.

Nu se stie cu exactitate cine a inventat sau fabricat prima casa din containere maritime, insa in mediul online este foarte popular arhitectorul  Adam Kalkin, care mai mult de 20 si ceva de ani in urma, a realizat o casa formata din 3 containere maritime, ca un fel de experiment arhitectural. Ideea a prins insa atat de mult, incat astazi chiar exista o noua directie in arhitectura – cargotectura – arhitectura containerelor maritime si de transport.

Depinde de tara si proiect, insa in principal se folosesc containere de 20 si 40 feet, care au marimile care le vedem acum in imagine. Mai rar dar sunt si containere mai patrate si mai inalte, insa in general asa pentru orintare ne putem baza pe asa marimi. Deja intelegeti, ca va puteti face o casa chiar si cu doar 3-4 containere.

Casele din containere pot fi doar parter, cat si parter +1 sau chiar 2-3 etaje.

Avantaje:

  1. Pretul redus

In general se considera ca costul final al unei asa case este in medie cu circa 30-40% mai mic decat a unei case construite din materiale mai traditionale. Desigur depinde si din ce materiale faci casa, ca poti si acestea, si casele din BCA sau caramida sa folosesti si materiale scumpe, dar si materiale ieftine, care sa ridice sau scada pretul.

Insa in general, o casa de 120 mp la cheie poate fi gata facuta in 50.000 euro.

Costul mai mic se datoreaza mai tututor elementelor din care e compusa o asa casa, deoarece nu se cheltuie asa multi bani pe fundatie, structura de otel-beton si pe multe alte chestii care sunt necesare in cazul unei case mai obisnuite.

Deja costul unei case din containere varieaza in dependenta de un sir de factori: ce configuratie si marimi va avea casa, se folosesc containere noi sau deja folosite, daca e folosita, deja depinde de starea ei, cat e de buna etc. Companiile poate nu va vor spune, insa intrebati-i despre aceste lucruri.

  1. Timpul redus de constructie

O casa pe baza de containere se poate finisa intre 2-3 saptamani si ajunge la 3-4 luni cu tot cu finisari, timpul de executie variind in dependenta de marimea si complexitatea casei, si finisajele acesteia, care ia cam mult daca vrei sa faci totul la soviste

  1. Greutatea redusa

O casa din containere marimite este considerata o constructie usoara, fapt pentru care se economiseste imensa suma de bani care se duce pentru beton, armatura si fundatie care se cheltuie in cazul unei case mai traditionale.

Aceste case din container maritim pot fi asezate fie chiar pe un sol bine compactat si pregatit, insa nu prea se recomanda, fie pe o fundatie armata de beton, care insa va fi mult mai simplificata decat orice alt tip de fundatie (fie vorbim de o placa de beton, fundatie continua, pe reazame etc), care insa trebuie aleasa doar in dependenta de conditiile terenului respectiv.

In total sunt 9 avantaje, daca esti curios sa le afli pe toate, vezi video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *