Case din containere maritime – Dezavantaje

Casele din containere marimite sau de transport, denumite si case din containere modulare, atrag atentia in ultimii ani tot mai multor persoane si din spatiul nostru, fapt pentru care am decis sa le analizez putin. Acest video este Partea II a analizei, care va contine informatii despre anumite minusuri, incomoditati sau chiar atentionari privind constructia acestor case, insa pentru a va crea o parere mai obiectiva, va recomand sa vizionati video trecut despre Ce sunt aceste case si care sunt avantajele acestora.

  1. Probleme cu termoizolarea, etansietatea, condensul s.a. (din aceasta categorie)

Ooo, aici eu pot vorbi foarte mult despre casele din containere modulare, o sa incerc rapid si pe scurt.

In primul rand, casele din containere maritime vara sunt fierbinti, si iarna super-reci, fapt pentru care trebuie sa fie termoizolate foarte bine, minim cu 20 cm grosime indiferent de ce structura vorbim: tavan, acoperis, pereti, pardosea, recomandabil indeobste 25-30 cm grsime. Din pacate multe companii nu ofera asa termoizolari, fiindu-le tot una de clienti.

In al doilea rand, este mult mai complicat sa termoizolezi eficient peretii containerului din metal, e mult mai greu, atentia la detalii trebuie sa fie mai ca aproape de perfectiune, mai ales ca sa elimini puntile termice.

In al treilea rand, asa containere se termoizoleaza in clima noastra si la interior si la exterior, iar din pacate in reclamele din spatiul nostru se arata imagini cu containere pe o parte netermoizolate, lucru gresit dealtfel, pentru noi.

In al patrulea rand nu prea se pot folosi cu succes si pe perioade lungi de timp orice fel de materiale. Mai toate companiile ofera 3 solutii in prezent: vata minerala, polistiren si poliuretan, insa eu vad probleme si cu folosirea acestor materiale:

  • Cele de interior trebuie sa ne ofere o protectie anti-incendiara, plus avem o structura din schelet din lemn pentru a fixa ulterior placile de gips-carton, si cum lemnul si termoizolatiile impermeabile nu prietenesc, deci eliminam din start polisitirenul si poliuretanul la interior la pereti si tavan, lasand asa optiune doar la pardosea.

Ramanem deci cu vata minerala, insa nici pe ea nu o putem folosi la interior, deoarece in primul rand nu e cea mai sanatoasa, insa mai important este ca ea e permeabila la vapori, ori noi trebuie cu orice pret sa prevenim ca vaporii sau apa sa ajunga la metal ca sa nu condenseze acolo sau sa-l rugineasca.

Deci in acest sens, multi folosesc bariere de vapori, insa dragii mei, nu exista bariere de vapori care sa opreasca toti vaporii, asa ca oricum o mica cantitate de vapori va trece de bariera, va ajunge in vata, si fi-ti siguri ca va ajunge si la metal. Ce va face acolo, unul Dumnezeu stie!

Deci trebuie sa alegem materiale impermeabile, insa polistirenul si poliuretanul le-am eliminat. Si ce ne ramane? Spuma de sticla expandata. Bun, insa ea nu e flexibila, si cum un container vara se supra-incalzeste si iarna se contracta, acest lucru ne poate deteriora etansietatea termoizolatiei din spuma de sticla. Deci ce facem? Va spun eu – mergem la compromis! Da da, termoizoland o casa din containere dvs termoizolati la compromis, nu corect, nu eficient, si la compromis!

  • La exterior situatia e putin mai simpla, insa oricum, cele mai multe companii aleg aceleasi materiale – polistiren, vata, poliuretan, care oricum, fie nu ne pazesc de riscul anti-incendiar, fie de riscul problemelor cu vaporii de apa. Iar compromis.

In al cincilea rand, chiar daca si mergeti pe compromisul de a folosi anumite materiale de termoizolatie, fie vata minerala, fie polistiren sau altceva, materialele de termoizolatie nu au aceeasi durata de exploatare ca a containerului maritim si casei din asa container, deci o data la 10-20-30 ani va trebui practic sa va degoliti casa cu totul si sa faceti o reparatie generala, schimband termoizolatia si reparand ce aveti de reparat.

Si in al saselea, mai toate casele din containere au mai devreme sau mai tarziu probleme la imbinari, dar si pe alte suprafete cu puntile termice, condensul, etansietatea (chiar daca de exemplu la imbinari se pune cauciuc, spuma poliuretanica etc) si altele care poate nu sunt atat de vizibile si grave cum sunt in cazul altor tipuri de case.

  1. Fonoizolarea

Cine are acoperis din tigla metalica, stie cum suna ploaia si alte zgomote prin asa acoperis. Acum inchipuiti-va ca intreaga dvs casa este facuta din metal – prin ea se aude orice vant, ploaie, tipete si orice alt zgomot. Iata de ce, materialele termoizolante alese, trebuie sa ne ofere si o fonoizolare, lucru care iar ne complica misiunea.

Uneori chiar si cu o fonoizolare buna, se aude de exemplu zgomotul ploilor si vantului, mai ales daca aveti finisarile exterioare din foi de metal sau alt materiale asemanator, asa ca la exterior, daca va bateti capul de fonoizolare, alegeti materiale ceva mai moi sa zic asa, cum ar fi ondulina.

In total sunt 10 dezavantaje ale caselor din containere modulare, daca doresti sa te informezi corect, vizioneaza episodul de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *