Aerogelul – cel mai tare termoizolator din lume – Partea II

Aerogelul – un material care are o sumedenie de proprietati incredibile, compus undeva 99% doar aer cu nano-pori care ofera o termoizolare incredibil de superba, si o data imbunatatit si in combinatii diferite, este folosit in industriile energetice, petroliere, de NASA si incet incet castiga ceva teren si in domeniul constructiilor, fiind un material inventat in urma unui pariu stiintific in sinea sa pe baza jeleului, acestui jeleu frumos si gustos.

Buna ziua, iar acest video este Partea a II-a de analiza a acestui material, va invit sa vizionati si Partea I unde am explicat ce este Aerogelul, cum a fost inventat, ce proprietati are si ce variatii de Aerogel exista, ca nu avem doar asa Aerogel (arata albastru), avem si asa Aerogel (arata textura alba) si multe alte tipuri de materiale fabricate cu Aerogel.

Deci, sa continuam cu proprietatile aerogelului:

Pentru a putea fi folosit in aceste forme, oamenii de stiinta prin diferite adaosuri si combinatii, au imbunatatit mai multe caracteristici ale Aerogelului, cum ar fi impermeabilitatea, incombustibilitatea, durabilitatea etc. Iata cate putin despre acestea vom vorbi in continuare:

Durabilitatea si flexibilitatea

Stim din video trecut ca Aerogelul original nu poate fi deloc folosit in termoizolatii si alte domenii, fapt pentru care, ca acesta sa fie folosit, este integrat intr-o compozitie cu asa materiale ca fibra de sticla, fibre de poliester, diferiti polimeri, silicon, poliamida etc, deci in materiale mai fibroase ca acesta sa fie mai durabil si flexibil, deci se creeaza un fel de aerogel din siliciu amorf sintetic combinat cu alte materiale si substante.

Astfel, produsele obtinute exista si sub forma de ruloane, si sub forma de paturi termoizolante (ceea ce vedem acum ca am in mana), si sub forma de placi (de multe ori flexibile), si sub diferite alte forme pentru conducte, tubulaturi, tevi, cazane, aparatura tehnica etc.

In alte cazuri aerogelul se amesteca nu cu produsi pentru a obtine un produs textil, ci unul ca un fel de gel, care de exemplu se poate aplica prin pulverizare.

Incombustibilitatea (rezistenta la foc)

Se zice ca Aerogelul se topeste la temperaturi de peste 1200 oC, insa oricum asa material fragil nu poate fi folosit, nici nu ai cum, fapt pentru care dupa cum am zis, se creeaza diferite combinatii dintre aerogel, dioxidul de siliciu de exemplu, si un element incombustibil. In final se obtine un material incombustibil, care ne protejeaza de foc chiar si la grosimi de doar cativa mm.

Sunt mai multe companii care produc asa material, insa daca tot am dat exemplu companiei Aspen, in acest sens ei au produsul Pyrogel, care se gaseste in cateva 3 tipuri: HPS, XTF si XTE. Se intalneste cu grosimi de 5 mm si 10 mm si are o termoconductibilitate de 0.021 W/mK, ceva mai putin izolant decat Spaceloft si Cryogel, insa cu rezistente la temperaturi si foc mai mari.

Este un material hidrofob, insa permeabil la vaporii de apa

Cum poti iesi uscat din apa? Simplu – te dai cu praf de aerogel, si intri in apa fara sa te uzi, si iesi din apa perfect uscat. Incredibil nu-i asa ce poate face aerogelul hidrofob, insa acesta deja e aerogel tratat chimic, deoarece aerogelul original, acesta (arata cel albastru), este un material foarte si foarte uscat si este hidrofil, adica imbiba foarte foarte bine apa, spre comparatie de aerogelul hidrofugat.

Aerogelul netratat si original absoarbe apa foarte bine din 2 motive: in primul rand, chiar daca 99.8% contine aer, si de exemplu 1 cm3 cantareste vreo 3 grame, putin mai mult decat aerul, suprafata sau dimensiunea totala a golurilor este foarte si foarte mare. Daca am intinde-o, se spune ca am putea acoperi cel putin jumatate de teren de fotbal, chiar un teren intreg, deja depinde de dimensiunile aerogelului luat in consideratie. Iar in al doilea rand, toata aceasta suprafata a aerogelului este alcatuita din grupe de OH care atrag foarte bine apa.

Aerogelul poate absorbi de circa 25 ori mai multa apa decat masa proprie, devinind de culoare alba daca o absoarbe, si deja devenind inutil, deoarece va fi la fel de fragil si isi va pierde calitatile termoizolante.

Vizioneaza intreg video-articolul despre proprietatile aerogelului mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *