Dezavantajele incalzirii cu calorifere radiatoare cu agent termic

Buna ziua dragii mei. Acest video va fi despre acele caracteristici ale incalzirii casei cu calorifere, sau radiatoare cum ii spun unii, care ne pot crea anumite sa spun asa probleme, sau un oarecare disconfort. Eu nu vreau sa spun prin acest video ca caloriferele sunt rele, ba din contra, ele sunt foarte buna si va recomand sa vedeti si un video in trecut despre Avantajele incalzirii casei cu calorifere, si apropo am facut in trecut video-uri si despre Sistema IP.

Insa dat fiind faptul ca eu doresc sa ma atarn obiectiv fata de orice fac, fara vreun interes anume, eu orice analizez, caut si punctele forte, si punctele slabe, sau mai putin bune, si acest video va fi anume despre acestea din urma – minusurile incalzirii cu calorifere cu agent termic.

1) Incalzeste neuniform incaperea

Este clar ca buna ziua ca datorita modului de functionare, temperaturilor de lucru si altor factori, aerul cald incalzit de radiatoare pleaca in sus, si ne incalzeste in principal tavanul, partea de sus a camerei, si deja treptat acumularea de caldura se aseaza in toata incaperea, ajungand la talpile noastre abia in ultimul rand.

Prima menire a unui sistem de incalzire este sa ne ofere un confort termic, insa din pacate, din cauza acestei neuniformizari a distribuirii de caldura a caloriferelor, nu primim noi un conform atat de ridicat, cu consum normal de energie, cum de exemplu il putem primi de la IP, care este mult mai uniforma, si incalzeste camera uniform.

Nu e tocmai placut sa intri in casa si sa simti ca e cald, insa la picioare este frig. Legat strans de acest aspect si urmatorul:

2) Caloriferele consuma mai multa energie (bani pentru incalzire)

Se stie ca temperatura de lucru a caloriferelor este de +60 -+80 oC (in mod clasic, ca exista si caloriere cu Temperatura de lucru +45 +55), pe cand la incalzirea in pardoseala este mult mai mica +35 +45 oC, in medie; insa nu acest lucru e cel mai important. In principiu, pentru confort termic omului ii trebuie sa simta ca ii este cald si bine de la pardosea pana la undeva +- 2m inaltime. In acest sens, incalzirea in pardoseala degaja caldura de jos, de la pardosea si in sus, incalzind omul de la bun inceput si toata cantitatea degajata de caldura e oferita sa spun asa omului; pe de alta parte caloriferele fac invers, incalzesc mai intai tavanul si aerul de sus, spatiu in care omul nu se afla, si o data ce se cheltuie energie si se produce mai multa caldura, aceasta se gramadeste in camera, si treptat se coboara caldura data in jos si in final ajunge pana la pardosea, oferindu-i omului confort.

Cu alte cuvinte, pentru acelasi nivel de confort, per total luand in consideratie principiile de lucru si de distributie a aerului in camera, temperaturile de lucru; considerand ca vorbim de aceeasi casa si de aceeasi termoizolatie, specialistii spun ca caloriferele consuma cu circa 10-20-30 % mai mult pentru acelasi confort decat incalzirea in pardoseala, iar energia consumata se traduce si in bani in plus.

3) Inertia termica lipseste

In general incalzire cu calorifere nu ofera acea inertie termica cum ofera incalzirea in pardoseala, insa si asa exista calorifere care se incalzesc si racesc mai repede, si altele putin mai greu. De exemplu batareile din aluminiu de exemplu se incalzesc mai repede decat cele din fonta, dar si se racesc mai repede.

4) Depunerile si coroziunea

Acum sunt tevi si calorifere de tot felul, confectionate dupa tehnologii noi si multe din ele pot tine zeci de ani. Totusi un minus ce tine de caloriferele vechi, dar si chiar de acelea noi din aluminiu s.a., este ca din cauza diferitor reactii chimice, in acestea se pot crea careva depuneri sau chiar se poate incepe procese de coroziune.

Depunerile scad randamentul de lucru al acestor tevi, deoarece daca trece prin ele mai putin agent termic fierbinte, ele mai putin ne vor oferi caldura. Eu personal am avut asa problema si trebuia de la JEK anual sa vina sa faca pe stoiakul nostru profilactika inainte de inceperea sezonului de incalzire. Calitatea apei mai poate fi controlata si filtrata daca aveti sistema individuala, insa daca aveti sistem centralizat, e mai greu.

Legat de coroziune, deja e clar. Specialistii stiu mai multe in acest sens, ce materiale cu ce materiale nu se combina, cum se unesc s.a.m.d.

La incalzirea in pardoseala se adauga diferite adaosuri in agentul termic ca in tevi sa nu se depuna nimic.

Daca doresti sa afli toate cele 8 aspecte dezavantajoase incalzirii cu calorifere / radiatoare cu agent termic, vizioneaza video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *