Sapatura fundatiei casei si pregatirea pentru constructia fundatiei

Buna ziua. Dupa ce am pregatit santierul si pamantul pentru constructia viitoarei dvs case, dupa ce am trasat axele, marcat totul cu var, e timpul sa realizam sapatura de fundare.

Cel mai rapid, eficient si comod as zice eu este sa realizati sapatura pentru fundatii cu un excavator, si deja apoi sa realizati taluzarea, indreparea inclusiv si cu munca manuala. In medie 4-5 muncitori ar trebui sa se descurce intr-o zi, cu toate ca depinde de ce fel de sapatura a fundatiei vorbim: daca e sapatura pentru fundatii continue rigide (lentocnii fundament) cum se spune la noi, atunci e una; daca e sapatura generala pentru radier general, atunci e alta.

Cel mai des inchirierea excavatorului si muncitorilor la etapa aceasta este pe ora, asa ca vedeti sa nu se leneveasca si cate motive sa intinda coarda.

1. In primul rand, excavarea nu se face asa cum crede cel ce dirijeaza excavatorul, ci se face conform adancimilor si latimilor prevazute in planul de proiect.

Am inteles de la cei ce lucreaza in domeniu ca volumul de excavare este împărțit în două cantități, prima tine de excavarea sub punctul cel mai de jos a terenului, iar a doua tine de excavarea deasupra celui mai de jos punct al terenului. In practica estimarea primei cantități este mai sigură decât estimarea celei de-a doua cantități.

2. In al doilea rand, excavarea pamantului trebuie sa se faca cat mai ideal posibil dupa trasarea facuta.

Pentru fundatiile gen continue rigide de exemplu, se va crea santurile atat cat e necesar pentru fundatie, existand insa si posibilitatea de a se „musca” putin din malurile de pamant, daca e necesar. Ulterior aceste zone se cofreaza cu lemn si se umple cu pamant.

Pentru fundatiile gen pentru radier general sau pe retele de grinzi, unde sapatura este mai serioasa, acolo deja in perimetru se poate excava chiar si cu 40-60 cm si chiar 1 metru mai larg, mai mult adica. Aceasta se face in primul rand ca sa existe un mic spatiu comod de lucru pentru muncitori, mai ales ulterior cand va fi necesar de hidro si termoizolat la exterior fundatie; iar in al doilea rand acel spatiu va fi ulterior umplut corect cu nisip, nu cu argila sau pamantul scos, si apoi face toti pasii necesari pentru realizarea trotuarului. Apropo un video in acest sens, despre punerea pamantului inapoi in groapa de fundatie am realizat in trecut, la fel ca si mai multe video-uri despre trotuar.

3. Si apropo, pamantul extras acum din excavare, se depoziteaza pe terenul dvs cat mai departe posibil, insa minim 2-3-4 m de marginea gropii, de dorit aparte de mogila de pamant care reprezinta deja stratul vegetal anterior scos. Este de dorit acest sol sa fie invelit cu vreo folie de polietilena sau copertina ca sa fie protejat de ploaie. Uite acest pamant scos acum, nu acel ce reprezinta stratul vegetal, va putea fi pus dupa caz inapoi in groapa de fundatie la interior – atentie – la interior poti pune inapoi pamantu scos, nu la exterior… la exterior e mai corect sa pui nisip.

In cazul anumitor tipuri de fundatie, o parte din pamant se depoziteaza cat mai mult posibil in zonele din interiorul fundatiei, adica intre transee, in locurile unde in viitor vor fi anumite camere si oricum dupa betonarea fundatiei acele goluri se vor umple inapoi cu pamant.

4. Deasemenea daca nu doriti surparea anumitor maluri de pamant si amestecarea acestuia cu betonul proaspat turnat sau caderea pamantului in transeele gata armate, atunci trebuie sa stabilizati malurile de pamant si numaidecat sa creati pasaje sau alei pentru deplasare intre transeele de pamant. Nu se sare de pe o parte in alta, ci se paseste incet, pe scanduri de lemn suficient de late in acest sens. Pe ele se va pasi si acum, dar si cand se va turna betonul fundatiei cat si ulterior.

Aflati pasii necesari privind sapatura fundatiei si pregatirea constructiei fundatiei in video din continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *