Case din piatra de calcar cotilet. De ce sunt preferatele moldovenilor?

Salutare prieteni. Ce vedem in spatele meu (vezi video mai jos), este o casa proiectata de noi si construita din cel mai popular material din Moldova, si anume din cotilet, denumit si piatra de calcar, piatra alba, sau blocuri de calcar lacustru.

Chiar daca BCA-ul, blocurile ceramice si alte materiale mai noi, au un avans destul de mare in ultimii ani, oricum cel mai folosit material de zidarie ramane piatra de calcar, cotiletul.

Totusi chiar daca sunt multe proiecte cu piatra de calcar, multa practica cu aceste case din cotilet, multi nu stiu cu adevarat ce proprietati are piatra de calcar, multi nu stiu sa faca diferenta intre sortul 1, 2 sau 3, multi nu stiu ce ne zice normativele despre acest material, si cu atat mai grav, multe brigazi de Dorei nu zidesc acest material corect, lucru care poate duce in viitor la probleme si costuri mai mari pentru beneficiar.

Dupa acest video, o sa intelegi mai bine ce este acest material, care e specificul caselor din blocuri de calcar si o sa va prezint 10 reguli de aur cand zidesti case din cotilet!

Ce este piatra de calcar cotilet?

In 2 cuvinte, cotiletul este un bloc de calcar lacustru, extras din minele de adancime, de la 50-100-200 m. adancime, fiind mai multe mine si in Chisinau, si Cricova, Cosauti, Milestii Mici si toata Moldova, taiat +- dreptunghiular direct in mina, cu dimensiuni preponderent de 390х190х188 (insa pot fi si alte dimensiuni), fiind relativ greu cu densitati de 1600-1900 kg/m3, deci ne ofera o masivitate termica destul de mare, fiind considerat un material % natural, deoarece nu e fabricat deloc in vreo fabrica, ci dupa cum am zis e taiat direct din adancurile pamantului, fiind un material longeviv, fiind folosit si ca material portant, pretul este unul de 2-3 ori mai ieftin decat BCA-ul sau blocul ceramic, insa pe langa avantajele date, are si un mare dezavantaj.

Cat de „cald” este acest material?

Notiunea e gresita, deoarece un material nu poate fi cald sau rece, acest lucru tine de rezistenta termica ce ne-o poate oferi, calculat pe baza grosimii peretelui si conductivitatii termice a acestuia.

Cotiletul are o conductivitate termica foarte proasta, cu lambda destul de proaste, cuprinse in medie intre 0.60 – 1.40 W/mK, ceea ce necesita o termoizolare mult mai mare a peretilor exteriori decat ar fi fost in cazul caselor din BCA sau bloc ceramic.

Cu alte cuvinte, prin peretii din piatra de calcar se pierde mult mai multa caldura decat prin alte tipuri de materiale de zidarie, si are nevoie de o grosime de termoizolatie mai mare.

Ca si comparatie, la casele proiectate de noi (compania Premium House – https://premiumhouse.md/ ) in trecut si construite: daca am dori sa atingem valoarea U a peretilor ca la o casa pasiva de 0.15 W/m2K, aceasta ar fi aproximativ:

  • 30 cm BCA + 12 cm polistiren EPS
  • 30 cm de bloc ceramic + 18 cm polistiren EPS
  • 40 cm de Cotilet + 22 cm polistiren EPS

Deci daca la BCA ai in final un perete de 45 cm, la bloc ceramic cu izolatie de 48 cm, la cotilet ai 61-62 cm, deci pierzi ceva m2 utili, avand o suprafata construita mai mare.

Daca vrei sa stii de care tipuri de cotilet exista, cate sorturi, ce ne zice normativul despre peretii unei case din piatra de calcar, cat si care sunt acele 11 reguli principale la zidirea peretilor interiori sau exteriori din cotelet, vezi continuarea in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *