Avantajele vatei minerale bazaltice si de sticla la termoizolarea casei

Buna ziua. In acest video vom afla care sunt acele caracteristici bune ale termoizolatiei din vata minerala bazaltica sau de sticla, informatii care vor lua forma Avantajelor vatei minerale la termoizolarea casei.

Ce o sa ofer in continuare, sunt informatii care in mare parte se refera si la vata minerala bazaltica, si la vata minerala de sticla. Daca vor fi careva diferente intre aceste materiale de termoizolatie, o sa fie mentionate.

Asadar, principalele 10 avantaje ale vatei minerale sunt:

  1. Este un foarte bun termoizolator

Coeficientul de conductivitate termica depinde mult si de densitate si temperatura, insa in general, valorile sunt urmatoarele:

  • Vata de sticla se incep de la 0.032 W/mK;
  • Vata bazaltica se incepe de la 0.035 W/mK.

Totusi valorile date ajuns si la 0.040 – 0.045 – 0.050 si putin mai sus.

2. Rezistente la foc

Clasa de reactie la foc a vatei minerale este: C0 si face parte din categoria materialelor incombustibile. Deasemenea vata ca material termoizolant este rezistenta si la diferite temperaturi inalte, cum ar fi:

  • Vata minerală bazaltică lucrează la temperaturi de până la 700°C;
  • Vata minerală de sticlă lucrează la temperaturi de până la 230 °C

3. Rezistent la actiuni chimice si biologice

Vata minerala bazaltica sau de sticla, in general este rezistenta la diferiti compusi chimici si biologici.

4. Rezistenta la actiuni mecanice

Daca luam de exemplu un ciocan, si lovim o placa de bazalt, sau un rulon de vata de sticla, proprietatile acelei vate nu vor scadea, lucru care nu putem spune de alte materiale.

Fibrele din vata minerala sunt bine legate intre ele, si datorita si celorlalte caracteristici mentionate in acest video, face din materialul respectiv unul destul de rezistent la uzare, deformari si alte forte care teoretic pot aparea in timpul de folosire a acestui material. Depinde totusi si cum e montata si exploatata.

5. Densitati si greutati diferite

Cand vine vorba de densitati si greutati, aici deja intra in rol principalele deosebiri intre vata de sticla si vata minerala bazaltica. Vata minerala de sticla este mult mai usoara decat vata minerala bazaltica, la aceleasi nivele de performante termice. Densitatea vatei in general se incepe de la circa 10 kg/m3 si ajunge si la 150-160 kg/m3 – deja in dependenta daca vorbim de cea de sticla sau bazaltica.

Aceste 5 avantaje tocmai enumerate sunt analizate foarte sumar. Pentru deplinatatea analizei avantajelor vatei minerale de sticla si bazaltice; cat si pentru cunoasterea si celorlalte plusuri ale vatei minerale, cum ar fi izolarea fonica, flexibilitatea si elasticitatea acestuia, rigiditatea, cat si foarte importanta caracteristica privind faptul ca este un material Hidrofob si permiabil la vapori, cat si alte avantaje, le puteti afla in video de mai jos privind avantajele vatei minerale.

Vizionare placuta!

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *