Termoizolarea cu pluta – ce este si unde se foloseste?

Salutare tuturor, in continuare vom discuta despre un alt material de termoizolare care doresc sa il prezint prin intermediul acestui proiect, si anume despre pluta.
In acest video o sa vorbim despre acest material, ce reprezinta in genere pluta, ce caracteristici are, iar deja in urmatoarele doua video o sa discutam despre avantajele si dezavantajele acestui material.

Pluta este obtinuta dintr-o anumita specie de stejari de pluta, mai exact fiind dintr-o anumita scoarta sau coaja de pluta a unor specii de stejari care ajung sa traiasca 100-150-200 ani. Aceasta specie creste preponderent in zona Marii Mediteranea Europei si in Nordul Africii, fiind foarte raspandita in Portugalia, tara cu cea mai mare productie de pluta din lume – undeva jumatate din rezervele lumii se afla la ei, iar circa 30% din veniturile tarii sunt legate direct sau indirect de pluta. Printre ale tari care produc si exporta pluta se enumera Spania, Italia, Franta, Maroc, Algeria si Tunisia. Nu vreau sa fac reclama, dar brandul portughez Amorim, care detine circa 40 companii, este cea mai mare si renumita companie pe plan mondial de productie si export a plutei, care uneori detine mai multe de jumatate din toata productia globala anuala de scoarta pentru pluta.

Aceasta scoarta, coaja este recoltata cand acesti stejari ating varsta minima de 18-20-25 ani de maturitate, ca mai apoi sa se astepte circa 7-10 ani pana ca iar coaja/scoarta copacilor sa fie iar recoltata pentru necesitatile deja industriale si constructive ale omului.
Dupa ce este scoasa de pe copaci, ea se lasa asa afara, in aer liber, cateva luni pana este gata pentru procesul tehnologic. Fiind adusa in depozite si fabrici, aceasta este sortata, scoarta de buna calitate merge pentru anumite industrii, cum ar fi cele de producere a dopurilor la bauturi, pentru talpele incaltamintelor etc; iar cea de calitate mai inferioara, merge pentru domeniul constructiei.
In cazul acesta din urma, scoarta deja este maruntita, si in dependenta de ce material final va iesi, asa si marime vor avea in final granulele folosite. De exemplu pentru ruloane pentru substraturi, marimea granulelor este de 2-5 mm, in cazul altor tipuri, se aleg alte marimi.

Ulterior granulele rezultate cel mai des sunt apoi supuse unui tratament de presiune si termic, in principal cu aburi, la temperaturi foarte mari de peste 250-300-350 oC, cand granulele incep sa expandeze, dupa care acestea sunt racite cu aburi uscati si mai apoi lasate undeva o saptamana sa se usuce si devina o forma solida si trainica.

Vezi continuarea aici:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

7 thoughts on “Termoizolarea cu pluta – ce este si unde se foloseste?

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua. Ce vad in video nu pot spune ca e termoizolatie. Grosimea termoizolatiei la zidarie trebuie sa fie minim 10 cm, recomandabil 20 cm, ori ce vad in video grosimea e mult prea mica.

  1. Ana says:

    Va multumesc enorm pentru raspunsul atat de rapid!
    Inteleg ca nu e o solutie viabila ca si unica termoizolatie, insa credeti ca ar avea vre-un aport in cazul unei case din caramida care se presupune ca deja are camera de aer si se afla intr-o zona relativ calda din Spania? Ideea ar fi imbunatatirea termoizolatiei deja existente, insa intr-o masura cat de cat semnificativa.
    Pe de alta parte, aceeasi tehnica este utilizata si pentru acoperis din tigla, tot in ideea termoizolarii ( pentru a evita incalzirea excesiva a casei in zilele toride de vara). Din acest punct de vedere ar putea fi o solutie?
    Va multumesc inca o data
    Cu stima

  2. Corina says:

    Va rog daca se poate o prezentare a modului de realizare a finisajelor peste izolatia termica cu pluta, atat la exterior cat si la interior (tavane). Ce materiale se pot folosi pentru finisaje peste izolatia cu pluta si cum (se poate aplica tinci?)?
    Multumesc!

  3. Scruba says:

    Bună am și eu o întrebare dacă pun la mansarda sub astereala un strat de pluta de 1..5 cm și după vata de 15 cm am vreun beneficiu sau arunc banii degeaba?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *