Problemele acoperiselor plate de tip terasa – dezavantaje

Buna ziua, in continuare vom discuta despre problemele care apar in cadrul constructiei si exploatarii unui acoperis de genul dat. Nu am dorit ca sa repartizez informatia standart ca pana acum, dezavantajul nr. 1, 2, 3 samd, asa ca pur si simplu, pe puncte o sa enumar ce eventuale neajunsuri, greutati, dezavantajele, adica in general mici sau mai mari probleme, batai de cap pot aparea din cauza unui acoperis plat de tip terasa. Asadar, care sunt problemele acoperiselor plate terasa?

1-a este legata de Termoizolatie. Deseori pentru constructori este o problema termoizolarea acoperiselor de tip terasa, deoarece nu pot fi folosite prea multe materiale. Acestia trebuie sa aleaga materiale care au in acelasi timp o rezistenta mare la compresiune, o densitate mare, sa nu fie de origine organica si care sa nu imbibe apa in structura sa, deci solutiii sunt mult mai putine – practic cateva – polistiren, spuma poliretanica, spuma de sticla, decat in cazul in care ai avea un acoperis in panta, unde ai o gama mai mare de alegere.

2. A doua problema, e ca chiar si alegand vreunul din acestea cateva materiale de termoizolatie, nu putem folosi grosimi prea mari. Daca o sa studiati propunerilor companiilor, mai toate au ca solutie in medie 8-10, maxim 15 cm de termoizolatie. Aici eu inteleg companiile, deoarece la asa acoperise, nu iti permiti constructiv sa ai grosimi mari ale termoizolatiei din cauza rezistentei totusi limitate la compresiune, intindere a acestor materiale, din cauza greutatii eventualei sape de beton care va sta deasupra. Chiar si cativa milimetri de compresiune, la care mai adaugam si alte conditii, pot fi in stare sa afecteze integritatea si ermetizarea sandwich-ului nostru.

3. A treia problema, legata de acea anterioara, este ca nu mereu se termoizoleaza suficient. Conform de exemplu normativului romanesc rezistenta termica peste plansee peste ultimul nivel trebuie sa fie de MINIM 5.00 m2K/W, aceasta inseamna MINIM 15 cm grosime, ori daca de exemplu se aplica doar 10 cm (asa cum des vad la multe companii), obtinem doar 3,33 m2k/w. Repet – 5,00 este MINIMUM care trebuie atins, pentru un confort termic mai mare trebuie sa aveti si mai mult, insa oarecum nu prea puteti, din cauza problemei anterioare.

Plus la aceasta, vedeti zonele date de parapet, in exemplul dat ele nu sunt termoizolate, aceasta e gresit, corect ar fi ca si ele sa fie termo si hidroizolate, un exemplu am oferit deja in unul din video-urile trecute. Mai departe eu las, asa, daca tot vorbim de neajunsuri, sa va ofer informatii pe un exemplu de genul dat, gresit si cu neajunsuri, cum apropo multi fac, repet – gresit!

4. A patra problema este legata de sapele termoizolante, unii le folosesc la acoperise, cand de exemplu folosesc 10 cm de termoizolatie + vreo 15 cm de sapa termoizolanta, asa ca sa castige si in termoeficienta, dar si sa foloseasca totodata termoizolatie de grosimi mai mici. Problema aici e ca aceste sape, chiar si fiind armate, in unele cazuri oricum crapa, apar fisuri, lucru practic de cosmar in cazul acoperiselor de tip terasa, unde nu trebuie sa existe nici o crapatura, nimic.

5. A cincia problema, este ca indiferent de ce termoizolatie nu am alege, orice solutie vine si cu avantajele sale, cat si cu dezavantajele sale. Iata de exemplu, polistirenul extrudat care e des folosit la acoperisele neventilate, are rezistente la compresiune foarte bune, insa el la temperaturi mari se poate un pic deforma, dilata, lucru care poate distabiliza ermetizarea acestui acoperis. Polistirenul expandat, chiar daca rezista mai bine ca extrudatul la temperaturi mari care pot fi pe acoperis, acesta insa are o impermiabilitate ceva mai slaba decat extrudatul, permite oarecum incet incet migrarea vaporilor de apa prin masa sa, si pentru a preveni umflaturile, alegem deja acoperise ventilate, adica trebuie sa folosim deflectoarelor de aer, care ne rezolva problema, insa prezinta si anumite riscuri, cum ar fi ce facem daca acolo nimereste apa? Daca Doamne Fereste ingheata apa acolo care in cadrul proceselor date poate cauza fisuri, care la randul lor sunt complet nedorite? Ce facem daca ajung prin acestea anumite insecte acolo? Iar apar probleme…

6. A sasea problema, tine insasi de aceste deflectoare, de ce oare au acestea o garantie de doar 10 ani? Acest termen ma face sa ma pun pe ganduri la longevitatea acestei solutii sau la cat de des va trebui eu sa intervin cu reparatii la acest acoperis?

7. In al saptea rand, un acoperis de tip terasa este lipsit de un important tampon de aer, care aduce cu sine si o protectie aditionala termica si ne ajuta ca sa pastram mai bine caldura in casa iarna, si ne ferestre oarecum de arsita si caldura verii, ori in cazul unui acoperis de tip terasa, suntem privati de un asa avantaj.

8. La foarte multe persoane care au un acoperis plat, extrem de des le apare problema condensului si picaturilor de apa pe tavan

Vezi continuarea in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *