Avantajele plutei ca material termoizolant si fonoizolant

Buna ziua, in acest video o sa analizam pluta ca material termoizolant, vorbind despre acele caracteristici care ne ofera anumite rezultate pozitive, deci avantaje, iar deja in video viitor o sa vorbim despre latura opusa.

Despre ce este pluta, cum se obtine, ce aplicatii are si unde se poate de folosit, am discutat in video trecut. Acum haide-ti impreuna sa trecem repejor la avantajele acestui material.

1. Izolare fonica, acustica si anti-vibratii

Poate cel mai des, pluta se foloseste anume in primul rand absorbtii si izolarii fonice, acustice si anti-vibratii. Fiecare cm3 de pluta contine circa 30-40 milioane de de celule-fagure, de pungute de aer, nici nu stiu cum sa spun mai corect, care formeaza un conglomerat imens de perni de aer, care micsoreaza destul de mult volumul sunetului, absorband cu succes vibratiile si impactul direct.

Cand se vorbeste de fono-izolare, pluta este printre primele materiale care se i-au in calcul, fiind folosita in cluburile de noapte, in studiourile de muzica si in multe alte locuri.
Depinde mult de ce fel de tip de pluta vorbim, de grosime si densitate, deoarece valorile variaza in fiecare caz in parte, insa in general se considera ca 2 mm de pluta fabricata din aglomerat alb, are un indice de atenuare acustica de minim 16 dB, iar 8-10 mm de asa pluta atenueaza 20-25 dB. Pluta deja din aglomerat negru, are deasemenea calitati acustice si fonoizolante, insa un pic mai slabe.

Se intalnesc si cazuri cand pluta este combinata cu fibre de cocos, care la fel la diferite grosimi pot ajunge la un indice de izolare fonica a zgomotului aerian chiar si de 50-60 dB si chiar mai mult.

2. Termoizoleaza foarte bine

Datorita unei cantitati mari de pernute de aer din compozitia sa, conductivitatea termica a plutei care se gaseste acum pe piata pentru termo si fonoizolare, este cuprinsa cel mai des intre 0.030-35 si 0.045-0.50 W/mK, cel mai des gasind pluta in jurul valorii de 0.040 – 0.042 W/mK.

Totusi la acest punct trebuie sa stiti doua lucruri:

Primul este ca aglomeratul negru de pluta are calitati termoizolante mai bune decat aglomeratul alb din pluta. Practic daca am compara aceleasi densitati, atunci acel negru ar avea o conductivitate termica de 0.04, iar cel alb de 0.05.

Iar in al doilea rand, nu degeaba am pomenit de densitate. Cu cat densitatea e mai mica, cu atat si conductivitatea termica este mai mica. De exemplu la o densitate de circa 40 kg/m3 – avem undeva 0.035 W/mK, la circa 100 kg/m3 avem undeva 0.04 w/mk, la circa 200 kg/m3 deja trece de 0.045-0.47, ca la circa 270-300 kg/m3 deja sa avem o conductivitate termica de peste 0.07-0.08. Iar la 550-600 sa avem indeobste intre 0.08 – 0.17 w/mK.

Totusi pentru termoizolari, cel mai des se folosesc placile care au in jur de 80-100-150 kg/m3, cu toate ca eu va recomand sa atrageti atentia si la acest aspect.

Deasemenea la acest punct doresc sa adaug ca se spune ca acest material are inertie termica excelenta, lucru defapt foarte bun daca termoizolam de exemplu in interior cu el. Si nu in ultimul rand, daca de exemplu mergand pe gresie o sa avem senzatia ca pasim pe o suprafata rece, pe laminat pe o suprafata neutra, atunci pasind pe pluta o sa avem oarecum senzatia unei pardoseli calde.

3. Este un produs natural si ecologic

Un avantaj major al plutei este faptul ca acest material este unul 100% natural. Va aduceti aminte ce am zis in video trecut? Acest material este fabricat fara nici un adaos artifical, fara nici un polimer, nimic – cleiul sau lipiciul care prinde toate granulele de pluta este insasi rasina sa proprie, suberina – aditiv natural continut aproximativ in proportie de 45-60% in masa plutei.

… continuarea o gasesti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *