Dezavantajele plutei ca termoizolatie

Salutare dragi abonati, in cele ce urmeaza va voi prezenta pluta ca material de termoizolare nu din unghiul cel mai bun, adica voi vorbi putin de eventualele dezavantaje, riscuri, neajunsuri si chestii la care trebuie sa atrageti atentia pentru ca acest material sa va ofere cat mai mult din avantajele mentionate in video trecut, si cat mai putin din dezavantajele expuse in continuare.

Asadar, in primul rand, o sa mentionez urmatorul punct, mai concret spus, avertizare, si anume:

1. Atrageti o atentie sporita interactiunii plutei cu apa

Am aflat din video trecut ca pluta are in masa sa circa 5% apa, este rezistenta la interactiunea cu apa, si are niste cifre destul de bune, cum ar fi…

In primul rand, o cantitate de apa mai mare in masa plutei duce la scaderea proprietatilor termoizolante ale acesteia.

In al doilea rand, chiar daca vaporii de apa migreaza normal prin masa plutei, problema poate aparea ulterior, dupa ce trece de pluta, si anume de faptul ca acei vapori de apa pot condensa pe suprafata peretelui, a placii de beton sau orice alta structura cu care este in contact termoizolatia. Daca nu se termoizoleaza si la exterior, atunci cel mai probabil in sezonul rece suprafata peretelui la interior la fel va fi una rece, ca doar e ferita de caldura din casa, si in anumite cazuri nefericite, acolo nivelul de saturatie a vaporilor ajunge la conditia si temperatura ca umiditatea din stare gazoasa sa devina lichida, si sa condenseze. Iata cum de multe ori apare mucegai intre perete sau orice alta structura vorbim si termoizolatie. Desigur aceasta nu are loc in toate cazurile, mai conteaza si din ce fel de material e facut structura data – beton, caramida, bloc ceramic, BCA, cotilet etc; insa cand termoizolam trebuie sa luam in calcul si acest aspect.

Cum putem rezolva problema umiditatii si vaporilor de apa? Simplu – folositi bariera contra vaporilor de apa pe partea dinspre interior a termoizolatiei, adica pe suprafata calda a plutei. Pentru locurile unde sunt conditii de umiditate ridicata, cum ar fi de exemplu termoizolarea saunelor, bazinelor, bariera de vapori mai trebuie sa fie si rezistenta la apa.

In aceste din urma cazuri, cu umiditati ridicate, doar bariera respectiva nu este suficient, fapt pentru care se va gandi o structura cu alcatuire ventilata, adica daca de exemplu vorbim de pereti, atunci acestia trebuie sa aiba si un strat de aer pus in comunicare cu mediul ambiant, pentru a elibera liber vaporii de apa, desigur cu un nivel de ventilare a acelui strat de aer, corespunzator cu conditiile respective unde se aplica pluta.

O data lamurindu-ne cu vaporii de apa, ne ramane sa mai luat toate masurile necesare pentru a preveni contactul direct al apei si plutei …

2. Costul plutei este mare

Daca la punctul anterior, am vorbit mai mult de o caracteristica a plutei, nu de un dezavantaj in sine, atunci la acest punct deja cred ca pot spune fara ezitari ca un minus al acestui material este pretul de cumparare, care este unul ridicat, mult mai ridicat fata de alte materiale, daca ne raportam de exemplu la aceleasi grosimi si calitati termoizolante.

Insa stiti dvs de ce oare costul plutei este atat de mare? Motivul este urmatorul: cantitata anuala de scoarta obtinuta din stejari nu trece de 150-200-250 tone, asta anual si deja in dependenta de recolta, si iata anual doar dintr-o asa cantitate foarte mica de materie prima, se produc si comercializeaza diferite forme ale plutei in toata lumea, fiind un material care practic nu are analog, fiind totodata ecologic, si un bun termo si fonoizolator.

3. Reactia la Foc – Euroclasa E

Stiu ca pluta in procesul de productie este tratata cu compusi refractari speciali, care fac ca acest material sa devina incombustibil, stiu ca acest material in multe surse si video-uri demonstrative este prezentat ca unul care nu arde, sau este greu inflamabil, insa haideti dragii mei, sa nu ne pripim cu concluziile, si sa analizam certificatele de conformitate si de calitate a izolatiei din pluta…

Continuarea este aici:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 thoughts on “Dezavantajele plutei ca termoizolatie

  1. Constantin says:

    Bună ziua, apreciez foarte mult toate informațiile, dar aș dori să mi dați un sfat. Am un pod pe care aș vrea să îl mansardez și aș vrea să folosesc pluta ca material de finisaj.Pot să plachez cu pluta peste vata bazaltica si bariera antivapori? Mulțumesc anticipat.

    • Enciclopedia Constructiilor says:

      Buna ziua si multumesc pentru apreciere. Teoretic puteti, insa doar pluta special pentru placaj de interior, nu de termoizolatie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *