Perlitul – material bun la toate, inclusiv la termoizolarea casei

Unul din materialele de termoizolatie preferate este perlitul (sau perlita dupa cum ii mai spun unii). Acest articol si video reprezinta o mica introducere despre perlit, o sa analizam nitel acest material, unde si cum se utilizeaza etc. Deja despre avantajele si dezavantajele termoizolatiei cu perlit o sa vin cu 2 video viitoare dupa acesta.

Perlitul expandat este un material natural, anorganic, granular, ce contine dioxid de siliciu (SiO2), in proportie de aproximativ 75% si oxid de aluminiu (Al2O3), in proportie de aproximativ 15%. Materia prima o reprezinta roca perlitica naturala (roca vulcanica solidificata in apa). Perlitul expandat se obtine prin tratarea termica a rocii perlitice la aproximativ 1.000 °C, in cuptoare speciale. In timpul procesului de fabricatie, roca macinata curge, sub forma unui fir, intr-o flacara de gaz. La temperatura de aproximativ 1.000 °C (mai exact 1260 °C) se produce, instantaneu, fenomenul de expandare, care consta in cresterea brusca, de circa 5 – 27 ori, a volumului granulelor.

In timpul procesului de expandare, umflarea granulelor este insotita si de spargerea partiala a acestora, rezultand o distributie granulometrica cuprinsa intre 0.01 – 10 mm. Apoi aceasta se concaseaza, se macina si se sorteaza pe fractii granulometrice. Ulterior perlitul expandat este sortat pe fractii granulometrice, obtinandu-se granule diverse sau pulberi. Culoarea perlitului expandat este alb gri.

Perlitul este un material mai ca bun la toate. Printre intrebuintarile acestui material, in diferite forme si cazuri, putem enumera:

  • se foloseste ca substrat horticol pentru imbunatatirea calitatii solului
  • ca material granular depoluant (in soluri, ape infectate cu petrol, uleiuri etc.)
  • ca material filtrant, absorbant al microtoxinelor
  • ca compus in diferite industrii – alimentara, militara, a transportului, viificatie, medicina etc.

… si multe altele.

In domeniul constructiei si termoizolatiei, perlita expandata se foloseste atat in vrac ca material de umplere, cat si ca agregat usor, in difrite mortare, sape, betoane termoizolante etc.

Termoizolatia din perlit daca ne-am axa pe acesta ca material de umplere, atunci logic ca se foloseste in diferite goluri si spatii. Printre cele mai populare locuri unde se foloseste este in primul rand ca material de umplere in pod – pur si simplu peste tavanul (de exemplu cand e o placa de beton), puneti niste grinzi de-a lungul si de-a latul, si turnati simpli perlitul grosimea necesara dvs. Desigur sunt anumite mici reguli care mai trebuie respectate, insa ce tine de perlit e cam atat.

Deasemenea se poate folosi si ca material de umplere a golurilor dintre 2 ziduri, deci in cazul peretilor tripli. In Germania si alte state Europene, perlitul se umple in multiplele goluri ale caramizelor ceramice, marind astfel termoeficienta acestora.

Pentru mai multe detalii despre perlit, iti sugerez sa vizionezi video-ul urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *