Constructia casei din cotilet – proprietatile blocurilor din piatra de calcar

Cotiletul, coteletul, котелец sau blocurile din piatra de calcar – toate aceste notiuni sunt pe larg raspandite in Republica Moldova, caracterizand un material de constructie care posibil este in prezent cel mai popular material de zidire, fiind intalnite case din cotilet mai ca in orice localitate de la noi.

Din anul 1969 de cand a fost infiintata Mina din Chisinau care se ocupa si pana in prezent cu extragerea pietrii de calcar, cotiletul obtinut aici a fost folosit pentru construcția orașului Chisinau, a multor orase din Republica Moldova si chiar a multor orase din Fostele Republici Sovitice si chiar Rusia, existand paralel si alte mine pe tot teritoriul tarii.

Proprietatile blocurilor din cotilet sunt multiple, iar in prezent la alegerea materialului de zidarie trebuie sa ne atarnam la fel de serios ca si in cazul altor structuri, daca dorim sa atingem un confort cat mai superior in viitoarea noastra casa din cotelet.

In primul rand, mentionez ca dimensiunile blocurilor din piatra alba de calcar sunt dreptunghiulare. Dimensiunile cele mai intalnite sunt 390х190х188 mm si 490х190х240 mm.

In al doilea rand, cotiletul este un material pur ecologic si foarte putin prelucrat, fiind si unul cu o durata de exploatare destul de mare. Pentru a ne convinge este destul sa facem o plimbare prin Chisinau, si o sa vedem sute de cladiri din cotilet construite in anii 50` – 60` – 70` ai secoului trecut, care au o stare generala destul de buna.

Densitatea cotiletului este cuprinsa intre 1700-1900 kg/m3, deci este un material relativ greu de zidire. Deasemenea blocurile din calcar sunt si rezistente la foc.

Avantaje ale acestui material sunt mai multe, ele fiind expuse in video de mai jos.

Totusi inafara de acestea, are si cotiletul cateva neajunsuri / dezavantaje, printre care putem mentiona ca conserva rau caldura, absoarbe apa si altele care le puteti vedea/auzi in video urmator. Vizionare placuta!

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *