Cum analizezi situatia juridica a unui imobil inainte de cumparare

In acest video vom afla cum putem analiza online, gratis si foarte rapid situatia juridica a unui teren, a unei case sau a unui alt tip de imobil, folosindu-ne de resursele guvernamentale oferite tuturor cetatenilor Republicii Moldova, in baza Legii cu privire la accesul la informatie.

De multe ori se intampla cazuri cand un potential cumparator se informeaza din diferite anunturi din ziare, de la radio, TV sau din internet, privind anumite oferte legate de vanzarea unui imobil (apartament, casa, lot de teren etc.). Aceste anunturi uneori sunt „sarace”, cu putina informatii, alteori sunt mai „bogate” cu tot felul de detalii. Fie cand cumparatorul se informeaza online, fie ulterior in urma unui apel telefonic sau chiar la fata locului, daca am lua exemplul unui teren, atunci el vede/aude de exemplu mentiunea ca terenul are 6 ari.

Cumparatorul se vede cu vanzatorul, analizeaza terenul, parca totul este Okay, si cand se ajunge a semna documentele necesare, vede ca in contractul de vanzare-cumparare sau in documentele Cadastrului, acel teren defapt are 5.7 ari, nu 6.0 ari. Alteori pot aparea alte circumstante care au fost oarecum nedivulgate cumparatorului, cum ar fi faptul ca exista careva inderdictii sau alte drepturi reale asupra acestui teren – in principal chestiuni juridice care nu sunt deloc de neglijat.

Daca dvs ca un potential cumparator in viitor, nu doriti sa pierdeti timpul prin judecata ani de zile si in anumite cazuri (Doamne Fereste) chiar sa pierdeti sume mari de bani sau chiar acel teren, eu va recomand sa procurati doar bunuri imobile juridic curate.

O metoda legala si rapida de aflare a starii unui anumit bun imobil – este consultarea informatiei oferite gratis pe anumite portaluri guvernamentale online. Desigur acolo nu ve-ti gasi toata informatia cu privire la teren si toate detaliile, multe informatii nu sunt publicate acolo datorita legislatiei cu privire la protejarea informatiilor cu caracter personal, insa sa aflati daca terenul este juridic curat, ce suprafata si amplasare are, ce hotare, putem foarte usor afla.

Pentru a afla ceea ce ne intereseaza, avem nevoie de doar 2 siteuri:

Despre modul cum anume se folosesc aceste doua resurse online, deja aflati detalii in video.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *