Factorii ce influenteaza termoizolarea si cum alegem termoizolatia casei

Pentru a ne pricepe mai bine in termoizolare si a alege un material mai bun pentru termoizolarea casei noastre , pe noi trebuie sa ne intereseze cel mai des urmatoarele:

  • Coeficient de conductivitate termica (λ) – reprezinta capacitatea materialului de a conduce caldura. I se mai spune si coeficientul lambda de transfer termic. Cu cat valoarea λ este mai mica cu atat materialul este mai termoizolant. Se masoara W/mK.
  • Rezistenta termica (R) – Raportul dintre grosimea materialului (d) si coeficientul de conductivitate termica (λ); simbol R, unitate de masura m2K/m (watt pe metru patrat-Kelvin (w/m2K). Rezistenţa termică (valoarea R) reprezintă capacitatea materialului de a rezista fluxului de caldura care trece prin el. Aceasta depinde de grosime şi de valoarea lambda. Cu cât valoarea R este mai mare, cu atât izolaţia este mai bună.

Stim ca un material de termoizolatie sau altul mereu interactioneaza cu o masa de factori, alte materiale, cu conditiile meteorologice si alti factori care o pot influenta mterialul termoizolant sa isi indepineasca misiunea cu bine, sau din contra, sa influenteze negativ atat durata de exploatare, dar si sa faca sa isi piarda rapid caracteristicile de termoizolare.

Deaceea, la alagerea termoizolarii se tine cont de 1 factor cheie si 1 regula de aur!

  1. In primul rand – primul factor – infuenteaza capacitatea izolatoare a materialelor anume umiditatea. Aici iar depinde de ce fel de material vorbim, insa, la general vorbind, capacitatea izolatoare a materialelor se bazeaza pe aerul inchis în porii raspanditi uniform în masa acestor materiale termoizolatoare. Aerul continut in structuri de dimensiuni mici (sub 5 mm) este cel mai bun izolator, λaer=0,025 W/mK. In conditii de umezeala, apa care inlocuieste aerul din porii materialului duce la marirea conductibilitatii termice, deoarece apa este de 23,2 ori mai buna conducatoare de caldura decat aerul: λ apa=0,58 W/mK.
  2. In al doilea rand – regula de aur – este sa alegeti materialul termoizolatie in dependenta de materialul de constructie cu care va interactiona direct – adica cu locul care se izoleaza. De exemplu pentru fundatii, anumite materiale, pentru pereti din beton armat alte termoizolatii, pentru invelitorile acoperisurilor altele si tot asa.

Aceasta regula e la fel legata de primul factor, si anume de permiterea umiditatii sau nu. Cu alte cuvinte, trebuie de avut in vedere ce anume izolam…

Mai multe explicatii si informatii, gasiti in video:

termoizolatii case, termoizolatii Moldova, termoizolarea casei, termoizolare Moldova, termoizolari Chisinau

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *