Respiratia peretilor si a casei – Mit sau Adevar?!

Respiratia peretilor si a casei NU exista! Si totusi voi continua sa sa folosesc aceasta fraza. (Regele a murit, traiasca Regele).

In aces video vom deslusi un pic vorba ca „peretii respira”, materialele de zidarie, sau materialele termoizolante respira. E adevarat oare sau e doar o notiune spusa de comercianti?

Acumularea de umezeala in interior din cauza respiratiei persoanelor, transpiratie, din activitatile din bai, bucatarii s.a. poate provoca disconfort si mediu nesanatos (mucegai, igrasie) – deaceea trebuie sa fim atenti cu umiditatea in casa si cu faptul ce folosim si unde folosim!

In prezent respiratia peretilor este o expresie folosita in constructii si nu trebuie interpretata mo-ta-mo. Aceasta depinde de materialul in sine, ce caracteristici are, cu ce interactioneaza, cum construim, cum este exploatat ulterior casa, ce conditii climaterice exista s.a.m.d.

In cazul zidariilor din blocuri ceramice, caramida sau din BCA, finisate de obicei cu tencuiala, are loc o circulatie lenta a vaporilor de apa. Deasemenia toata apa rezultata din mortarele cu care s-a realizat zidaria la constructia casei se poate evapora din perete prin aceste finisaje. Aceste circulatii au loc iarna cu predilectie catre interiorul casei iar vara spre exterior, directie dictata de zona cu temperatura mai ridicata.

De obicei problemele incep sa apara atunci cind se folosesc tot felul de combinatii de materiale, care fiind asezate nepotrivit in sandwich-ul structurii date, au uneori proprietatea ca o bariera de vapori, iar in rezultat poate aparea condensul in interiorul peretelui, la contactul dintre straturi si astfel se favorizeaza aparitia mucegaiului.

Ce umiditate sa pastram in casa? – depinde de sezon, de temperatura camerei si a peretilor, de ventilatie etc – insa daca as face o medie, atunci Umiditatea pentru o casa trebuie sa fie … vizionare placuta a video-ului!

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *