Cum ne protejam si eliminam radonul din casa? Solutii inainte si dupa constructia casei

Buna ziua. In acest video vom aborda o tema poate tabu din spatiul nostru estic, si anume cum anume ne protejam de radonul din casa si ce este acest radon, element radioactiv si cancerigen despre care multa lume nici nu are habar.

Potrivit mai multor surse, radonul şi thoronul se formează prin dezintegrarea radioactivă a radiului prezent în sol, in roci, in apa şi in materialele de construcţii. Radonul este un gaz radioactiv inodor și incolor care se formează prin dezintegrarea radioactivă a uraniului din pământ. Ajuns in casa, acesta cel mai des ajunge sa fie respirat de catre om.

Acest element nu se poate detecta fizic de catre om prin nici un organ de simt. Una din cele mai mari cantitati de radiatii pe care o persoana o primeste in perioada unei vieti este anume radonul, in mare parte ne descurcam cu el daca e in cantitati mici, in caz contrar apar probleme.

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, radonul este a doua cauză de cancer pulmonar, după fumat, în lume.

Conform cercetatorilor, practic nu exista casa in lume sau bloc de apartamente care sa nu fie contaminat cu radon. Toate contin radon, doar ca unele in cantitati permisibile, altele in cantitati enorme. La un canal de stiri din Romania in 2018 chiar a fost prezentat un bloc de locuit, unde facandu-se niste masurari la o locuinta normala, s-a depistat ca exista o concentratie extrem de mare de radon, facand analogie a circa 200 de radiografii pulmonare. Va imaginati, omul pe an are voie maxim 4 radiografii, pe cand aici e de 50 ori mai mult, ca si cum ai fi iradiat de circa 200 radiografii.

Nu sunt sigur daca s-a implimentat legal in Romania sau inca nu, insa cine vrea să construiască o locuință sau o clădire va fi obligat să ia de la primărie un aviz pentru nivelul de RADON în zona respectivă. La noi in Moldova cred ca mai asteptam cu asa ceva. Totusi solutii exista si trebuie sa ne pazim sanatatea si fara autorizatia ceea.

Cel mai des, radonul intră în locuinţă prin fisurile din subsol, prin fundaţie sau prin podele şi pereţi. Se considera ca circa 60-70% din cantitatea de radon care ajunge intr-o incapere, ajunge anume din sol prin structurile cu care este in contact.

Iata de ce, solutiile expuse de mine in continuare tin anume de prevenirea infiltrarii in concentratii mari a radonului anume prin acele structuri, si doi – chiar daca cumva teoretic poate a ajuns in incapere – cum sa fie eliminat.

Am divizat solutiile in 2 mari categorii:
• solutii care pot fi luate inca la etapa de constructie a casei
• solutii care se i-au la exploatarea casei, adica cat se traieste in acea locuinta, casa, apartament etc

O sa ofer si anumite explicatii, necesare ca si solutiile ulerior mentionate sa fie intelese corect.

Continuarea o puteti viziona in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *