Casa pasiva pe intelesul tuturor – diferenta de Casa Eco, Bio, Autosustenabila si Autosuficienta

Buna ziua. Incepand cu acest video, se incepe o serie mai lunga de video-uri dedicate anume casei pasive, episoade in care dvs ve-ti primi raspunsuri la intrebari de genul:

  • Ce este o casa pasiva?
  • Cum se construieste o casa pasiva?
  • Este posibil sa avem o casa pasiva cu costuri zero sau aproape zero la incalzire si racire la noi in Republica Moldova, sau Romania sau in genere in regiunea noastra?
  • Cum putem folosi de exemplu energia soarelui sau a pamantului fara prea multe investitii in utilaje si aparate si asa scumpe?

Deasemenea ve-ti intelege ca o casa pasiva, nu este deloc o casa urata cum cred unii, sau una foarte scumpa, ma refer la constructia ei; da se pot folosi anumte instalatii si tehnica care costa mii si mii de euro, insa la fel sunt metode alternative si foarte ieftine, si anume despre solutiile ieftine o sa ma axez eu in video-urile ce urmeaza.

In prezent se spune ca omenirea foloseste circa 40% din resursele energetice pentru a se incalzi sau racori, iar in SUA aceste cifre pentru o casa obisnuita ajunge chiar si la 70%. Cum sursele zacamintelor naturale si energetice ale materiilor prime nu doar ca sunt limitate, dar si pretul lor cresc de la an la an, a aparut incet incet si in prezent se dezvolta intens ideea si conceptia unei case pasive, unei case care sa aiba consum zero, aproape zero sau cat mai mic de energie. In prezent au aparut deja case individuale care nu doar ca au consum zero sau unul foarte mic, dar obtin chiar mai multa energie decat consuma.

O casa pasiva mai este denumita de multi dupa cum am mai spus – o casa auto-suficienta, de altii auto-sustenabila sau chiar o casa Eco sau Ecologica sau chiar Bio, insa acest lucru nu e chiar corect, sunt deosebiri intre fiecare dintre aceeste notiuni.

In primul rand, o Casa Eco sau Ecologica sau Bio cum am mai auzit, daca real sa vorbim (nu marketing ieftin), este o casa construita in totalitate din materiale care sunt naturale, si care si in timpul exploatarii casei acestea consuma deloc sau extrem de putina energie, recicleaza destul de mult deseurile organice si apa si o refoloseste. O casa Eco este una care mai ca nu polueaza deloc natura si este in armonie cu ea, fiind o casa foarte favorabila pentru sanatatea omului.

Totusi o casa pasiva nu este obligatoriu una Eco. O casa pasiva poate fi si o casa simpla, construita din materiale care le vedem in mai toate constructiile de astazi, o casa pasiva poate sa nu recicleze nimic sau sa nu aiba alte caracteristici ale unei case ecologice. Sper ca intelegeti, a avea o casa pasiva nu inseamna eco, o casa pasiva poate fi eco, dar poate si sa nu fie eco, depinde deja de proiectul ei de functionare, constructie si existenta ulterioara.

O alta ducere in eroare care o aud si vad in mediul online este ca suprapun denumirea de casa pasiva cu casa autosustenabila sau casa autosuficienta. Aici iar e aceeasi poveste ca si in cazul delimitarii anterioare, cu Casa Eco sau Bio. O casa pasiva poate fi autosustenabila, dar poate si sa nu fie. Auto-suficient sau auto-sustenabil, iar daca real sa vorbim, este o casa mai ca 100% AUTO-suficienta, nu mini suficienta, sau partial autoficienta, ci AUTO-suficienta, adica o casa care nu depinde de exterior.

O casa autosuficienta eu pot sa denumesc o casa unde apa se obtine din forajele din sol pentru a obtine apa de la adancime, si/sau din fantana de langa casa, in totalitate… energia electrica e produsa de la panourile fotovoltaice sau instalatiile eoliene si mereu e suficienta in totalitate pentru toate treburile casnice, iar apa calda iar e obtinuta de la panourile termice pentru incalzirea apei calde.. sau in toate aceste cazuri se folosesc si alte solutii mai ieftine, care apropo vor fi enumerate in video-urile viitoare.

Sper eu ca a-ti inteles, o casa real Auto-suficienta, nu foloseste nici un gram si nici nu e conectata la aprovizionarea cu apa, gaz sau energie electrica. Unica la care poate fi conectata este deja nu la aprovizionare, ci la evacuare, de exemplu la canalizatia de evacuare a apei, plus fiind conectata si la internet si telefon, si cam gata!

Pe cand o casa pasiva, daca e facuta, poate fi autosuficienta, dar poate si si partial suficienta sau putin suficienta, in cazul dat deja fiind o casa pasiva, insa nu autosuficienta. O casa poate fi pasiva si totusi sa foloseasca apa, chiar gazul, si mai ales energia electrica, insa datorita faptului ca e pasiva, consumul acestora va fi unul foarte si foarte mic, mai ales consumul de gaz sau electricitate pentru a incalzi sau racori o casa!

Continuarea o puteti gasi in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *