Casa pasiva – Standardul German Passive House

Buna ziua, in acest material pregatit pentru dvs o sa vorbim despre Standardul german Passive House al unei case pasive, ce inseamna, ce valori si parametri trebuie sa intruneasca o casa ca sa fie considerata o casa pasiva, care sunt cifrele exacte care determina o casa pasiva, cat si alte informatii, care impreuna cu video trecut in care am vorbit despre o casa pasiva pe intelesul tuturor, o sa completeze imaginea dvs asupra unei case pasive.

In prezent deja avem mai multe institutii si asociatii, cum ar fi iPHA – International Passive House Association sau Pasive House Institute din Germania si altele, si chiar exista cateva standarte recunoscute mondial privind cum trebuie sa fie o casa pasiva, iar cel mai cunoscut, mi se pare mie, ca este Standardul German Passive House.

Multe persoane din diferite tari europene, dupa ce si-au construit casele lor, ravnind sa obtina calificarea de casa pasiva, anume se adreseaza acestui Institut German, care conform cerintelor acestora, sa certifice daca casa respectiva este sau nu pasiva.

Cerintele pentru ca o casa sa fie considerata o casa pasiva sunt urmatoarele:

  1. Consumul maxim de energie pe an pentru incalzire sa nu depaseasca 15 kWh/mp al spatiului net locuibil din casa, sau sarcina termică anuală nu depășește 10W/mp. In zonele climaterice unde e necesara si racirea, se vor folosi ca reper aproximativ aceleasi cerinte de consum al energiei, cu o marja/scutire aditionala pentru dezumidificare.
  2. Totalul energiei regenerabile folosite pentru toate trebuintele domestice ale casei, cum ar fi incalzire, apa calda si electricitate, sa nu fie mai mari de 60 Kwh/mp pe an pentru o casa pasiva clasica.
  3. Ce tine de etansietate si schimburile de aer, se permite un schimb de aer la presiunea de 50 Pa de maxim 0.6 schimbari pe ora
  4. Confortul termic trebuie sa fie aproximativ acelasi pentru toate zonele locuibile din casa, atat iarna, cat si vara, unde supra-incalzirea in casa peste 25 °C sa nu depaseasca mai mult de 10 %.

Pentru a obtine aceste valori, trebuie de respectat 5 principii:

  • Eliminarea puntilor termice
  • Geamuri supereficiente
  • Ventilatie cu recuperare de caldura
  • Termoizolatie de calitate
  • Etansietatea cladirii

Analiza acestor caracteristici si parametri le gasiti detaliat in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *