Casa pasiva – Proiectul pentru incalzirea si racirea casei de la soare si pamant

Buna ziua. In acest video, o sa va ofer o mica prezentare a unui exemplu al catorva solutii folosite la o casa pasiva care se incalzeste de la soare si pamant in perioada rece a anului, iar vara chiar se poate racori si obtine si apa calda de la soare.

Proiectul respectiv nu tine anume de design-ul casei, amplasarea camerelor, numarul nivelelor s.a.m.d., ci reprezinta un proiect schematic – ca un exemplu al unei case cu diferite metode si aparate case pasiva, care a folosit diferite sfaturi si reguli ale unei case pasive. Nu ma voi opri detaliat la toate detaliile de instalare, montaj, amplasare, tubulatura si tot felul de lucruri care vin la pachet cu vreo solutie, ci va voi arata ca si cum spre ce trebuie sa atrageti atentia, sa stiti ca exista si asa ceva, iar despre detalii deja in video-urile urmatoare.

Asadar casa pasiva cu folosirea solutiilor ieftine contine urmatoarele:

  1. Spre partea de sud casa are deschiderile ferestrelor destul de mari.
  2. In al doilea rand, pe langa aceste ferestre mari, in spatiile dintre acestea, sau spre sus sau spre jos, avem panouri solare negre.
  3. In al treilea rand, avem ventilatie cu recuperare de caldura prin tubulatura sub pamantul casei.
  4. In al patrulea rand, legat si de punctul 3 (explicit deja o sa aflati din video-urile care vor urma), ar fi de dorit, daca e posibil si doriti, si nu o sa va para urat sau mai nu stiu cum, ca, daca casa dvs se va afla in panta, atunci o mica parte din casa din partea de nord, sa fie ingropata in pamant.
  5. In al cincilea rand, puteti folosi si panouri solare de ventilare a aerului, panouri cu tevi sau de exemplu banci de aluminiu, care sa incalzeasca aerul si sa il recircule in interior deja incalzit.
  6. In al saselea rand, dupa ce stim ca avem deja caldura, si racoare, ne trebuie apa calda. Pentru aceasta putem confectiona singuri 2-3 panouri solare pentru apa calda, care sa ne aprovizioneze cu apa calda in cea mai mare parte a anului.

Desigur aceasta tine oarecum de toate solutiile mentionate mai sus. Daca in anumite zile sau perioade, rezultatele acestor solutii nu vor fi pe masura, adica nu vor fi suficiente, dvs puteti liber conecta si da drumu si altor metode de incalzire sau racire traditionale, insa per total, oricum din buzunarul dvs vor iesi mai putini bani pe incalzire sau racire.

Daca o sa folositi solutiile ieftine mentionate in acest video, atunci mare atentie: pregatiti-va ca undeva 3-5 ani dupa ce a-ti finisat casa si montati toate acestea, sa aveti nevoie de un sistem de incalzire clasic mai ales in perioadele reci si spre sfarsitul acestora, deoarece pamantul de sub casa va avea nevoie de cativa ani ca sa isi echilibreze regimul termic in asa fel, incat sa conserve suficienta caldura pe timp de vara, ca sa ajunge pe timp de iarna.

Si chiar si asa, multe persoane spun ca cam spre sfarsitul perioadei reci, oricum e nevoie suplimentar sa mentinem caldura cu careva solutii traditionale, ca de exemplu o soba sau centrala.

Deasemenea, multe din solutiile expuse mai sus pentru o casa pasiva trebuie sa fie folosite simultan, ca de exemplu ferestrele mari si ventilatia cu recuperare de caldura cu tubulatura pe sub casa e obligatorie sa fie simultan. Plus la aceasta se adauga si alte solutii complementare, ca de exemplu este folosirea culorilor intunecate pentru pardoseaua peste care va bate razele soarelui iarna.

Infomatii mult mai detaliate le puteti gasi in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *