Casa pasiva – captarea energiei solare prin ferestre

Buna ziua. In acest video o sa vorbim despre incalzirea casei de la soare si pamant, si anume ne vom axa pe captarea energiei solare in interiorul casei, in primul rand prin ferestre mari si largi orientate spre Sud – aceasta mica regula defapt tine pentru orice fel de casa care se doreste a fi pasiva, indiferent de ce alte solutii folositi.

De ce spre sud? Cred ca deja oricine stie directia de rotatie a soarelui si faptul ca anume din partea de sud obtinem cele mai multe raze solare cu directia acestora necesara noua.

Daca sa calculam, ca soarele asigura, intr-o zi senina, cam 1 Kw/m² si avem o casa de 100mp cu o suprafata de geamuri catre Sud de circa 20mp atunci primim gratuit in casa circa 16-18-20kW pe ora. Ca comparatie, un simplu calorifer electric consuma in medie cam 2 Kw/h.

Acum, daca socotim ca soarele straluceste bine aproximativ 6 ore in zilele scurte ale sezonului rece – noiembrie – decembrie – ianuarie – februarie, atunci obtinem aproximativ 100kWh pe zi doar de la soare, iar casa respectiva in aceste conditii sta intr-un mediu cu temperatura de 16˚C – 19˚C.

Scopul nostru la o casa pasiva, este nu doar sa permitem soarelui sa intre cat mai mult in interiorul casei, ci si sa mentinem acea caldura in casa, si chiar sa crestem acea temperatura spre valorile necesare noua.

Fi-ti deacord ca o temperatura de 16-19 ˚C in interior pentru unii e cam frig, personal pentru mine in sezonul rece, normal sa ma simt in casa imi trebuie minim 22-23 ˚C. Alte persoane poate au alte valori, nu e treaba mea deja sa va impun anumite valori.

Iata de ce, pe langa aceasta solutie, cred ca intelegeti de ce trebuie sa folositi si altele pentru ca nu doar sa pastram caldura in casa, ci si sa obtinem mai multa caldura, daca e sa vorbim in perioada rece a anului, desigur de dorit cu costuri mai putine.

Fara sa ma abat de la tema ferestrelor, multor oameni le pot aparea careva intrebari, cum ar fi:

  1. Pai bine, iarna soarele ajuns in casa ne incalzeste casa, lucru care e bine, insa vara, acest lucru este complet nedorit, doarece noi avand nevoie sa o racorim, noi din contra o supra-incalzim?
  2. Bine, iarna sa zicem ca 6 ore pe zi avem soare, in ce sa facem in perioada intunecata a zilei, seara, noaptea si chiar in perioadele in care ploua, ninge sau nu avem parte de soare?
  3. De ce trebuie sa avem ferestre mari spre sud, si aproape nici o fereastra spre Nord, Est sau Vest?
  4. Daca totusi apare vara fenomenul de supra-incalzire, ce sa facem?
  5. Bine, am inteles principiul, iarna soarele lumineaza in casa, deci nemijlocit pe podea si alte obiecte de mobilier sau poate vreun perete interior, si intrebarea mea este: ce o data intrata in casa, caldura soarelui asa usor e stocata in acea casa?

Raspunsuri detaliate cat si explicatii la subiectul privind incalzirea casei de la soare le aflam din video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *