Casa pasiva – incalzirea casei cu pereti solari

Buna ziua stimati abonati, in acest video vom continua cu solutiile ieftine pentru o casa pasiva, si anume vom discuta despre incalzirea casei prin pereti solari.

Am aflat din video trecut ca ferestrele sudice sunt extrem de importante in captarea caldurii solare, caldura oferita gratis de catre soare, pentru a crea o anumita temperatura pozitiva in casa. Totusi folosind doar ferestre sudice, de cele mai multe ori nu va fi niciodata suficient sa avem o temperatura normal de calda in casa in perioada rece a anului, fapt pentru care trebuie sa folosim inclusiv si alte solutii, inclusiv daca este cazul, si acea expusa de mine in continuare.

Incalzirea casei cu pereti solari se aseamana foarte mult cu o solutie care la fel o sa v-o prezint peste cateva video-uri, si anume solutia cu panouri solare cu aer cald din tevi sau banci de aluminiu sau ceva de genul. De fapt exista foarte multe variante de creare a diferitor panouri solare, din diferite materiale, toate intr-o oarecare masura incercand sa capteze cat mai multa caldura gratis de la soare, si sa o transmita unei anumite incaperi sau case.

Eu voi prezenta mai departe anume una din aceste solutii, si anume acea a peretilor solari. Daca doriti, denumitii panouri solare. In limba engleza gasiti mai multe la categoria „Trombe Walls”.

Este evident ca cel mai mult soare, cel mai puternic si cea mai multa caldura o putem capta prin peretele sudic. Desigur noi o sa avem ferestre, insa oricum o sa ramana anumite portiuni din latura sudica a casei, care oricum vor fi scaldate de soare, si daca suntem ingeniosi, putem folosi si acele portiuni pentru a capta mai multa caldura.

Peretele solar despre care am eu in vedere, are o schema de functionare relativ simpla – soarele, trece de geamurile termoizolante, de dorit dublu-termopan (nu geamuri simple sau policarbonat), se lovesc in suprafata neagra a peretelui dvs sudic, adica a zidariei dvs in pare parte, si datorita faptului ca acest perete este de culoare neagra si structura data este una inchisa, fiind de minim 5-10 cm intre perete si geam, acesta acumuleaza incet incet caldura atata timp cat soarele lumineaza pe cer afara.
Daca prin ferestre, interiorul casei, in mare parte prin pardoseaua intunecata absoarbe caldura soarelui ziua si cat e soare afara, atunci un perete solar, se incalzeste preponderent in a doua parte a zilei, devenind seara si noaptea ca o sursa suplimentara de caldura, care se emana inclusiv si in casa.

Structura, constructia, proiectul si metodele folosite ale acestor pereti solari pot varia de la caz la caz, insa sper eu ca principiul de functionare l-ati prins. Pentru ca temperatura sa fie cat de cat constanta, desigur cu mici variatii, trebuie sa gasim un echilibru normal intre suprafata ferestrelor sudice si peretilor solari sudici. Se considera ca acest raport trebuie sa fie cuprins intre 1:3 pana la 1:4 intre suprafata ferestrelor si suprafata panourilor solare, deaorece cum nu ai da, ferestrele sunt ferestre, si nu tin caldura in casa asa de bine cum o face un perete.

Acesti pereti solari pot fi de 2 feluri:

  • Fara guri de aerisire
  • Cu guri de aerisire

Peretii solari fara guri de aerisire, emana incet din caldura lor, parca ar fi o mica soba daca ar fi asa corect de spus. Am gasit undeva unde se spune ca randamentul lor este de undeva 60-70% de conversie in caldura.

In cazul peretilor solari cu guri de aerisire, daca sunt incalziti, pot mai repede incalzi aerul din interiorul casei, facand un fel de schimb de aer constant. Deci in cazul acesta, asa cum vedem si in imagine, aerul rece din partea inferioara a incaperii intra prin anumite guri de aerisire sau gura de aerisire, sa zicem de 110 mm si fiind incalzit de peretele solar si aerul incalzit care se afla acolo, reintra in casa prin partea de sus a incaperii, la fel prin o alta gura de aerisire. Putem folosi metoda data mai ales daca nu se ajunge caldura soarelui care intra prin ferestre.

Totul pare simplu, ingenios, insa acum haide-ti sa vorbim ce eventuale probleme ne poate crea acest sistem, si de ce uneori nu e logic de folosit acesta.

Deja despre problemele acestor pereti solari la o casa pasiva, cat si cum putem aceste minusuri sa le rezolvam, aflam in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *