Casa pasiva – ventilatia cu recuperare de caldura prin sol – principiul de functionare

Buna ziua. In acest video continuam cu o alta solutie low-cost folosita pentru casele pasive, si anume cu ventilatia cu recuperare de caldura care foloseste tubulatura ce trece prin sol, pe sub pamantul casei.

Nu e vorba de vreo centrala scumpa de ventilatie,ci doar de folosirea anumitor legi ale naturii, tubulatura, plus cateva ventilatoare mici pentru gurile de aerisire a acelor tuburi de ventilatie, cateva termostate si alte mici chestii, care per general, costa foarte putini bani, in comparatie cu solutiile tehnologiilor moderne de recuperare de caldura din aer.

Este foarte rezonabil ca sa aerisim casa cu aer curat, si sa eliminam aerul viciat, insa este si mai rezonabil daca se face cumva ca aerul viciat sa fie eliminat, insa caldura acestuia, sa ramana in casa. Acest lucru se poate face prin cateva moduri, care in principal reprezinta o solutie intruchipata in ventilatia cu recuperare de caldura, care este un element obligatoriu in orice casa pasiva.

Daca dispuneti de resurse financiare, eu va recomand sa va procurati centrale de ventilatie cu recuperare de caldura performante – chiar daca investitia e de cateva mii de euro, acestea au un randament foarte bun, filtreaza bine aerul (daca le schimbam la timp filtrele si avem grija de ele), pot fi automatizate si sunt foarte comode.

Daca insa din varii motive, nu doriti sau nu puteti sa va instalati centrala respectiva, insa doriti o casa pasiva, atunci puteti opta pentru alte solutii, mai putin costisitoare, una din ele fiind ventilatia cu recuperare de caldura cu tubulatura pe sub sau pe langa casa.

In mod ideal, aceasta solutie vine la pachet cu alta, si anume, semi-ingroparea sa zic asa, a casei in pamant, si anume in nord cel mai mult, si deja cat e necesar in vest si est, ca in Sud casa dvs sa fie orientata spre soare, cu ferestre mari spre sud. Se poate si fara, insa e de dorit. Ingroparea data o puteti crea voi, asa cum vedeti aici, fie sa va folositi de faptul ca poate fi o panta taman in nord. Aici eu nu arat cum corect se face tubulatura, despre aceasta in video viitor, aici eu doar va explic rationamenul solutie

Cine nu a fost atent la scoala, o sa repet un lucru: pana la adancimea de maxim 10-15 metri, temperatura solului este influentata de caldura primita de la soare si de apa, inclusiv apa de ploaie, si deja mai adanc de acesti 10-15 m, temperatura pamantului creste cu circa 3 °C la fiecare 100 m.

Nu o sa vorbim acum despre incalzirea geotermala, insa ce ne intereseaza pe noi, este ca in mare parte, temperatura solului de la cativa metri sub pamant, este aproximativ aceeasi si este constanta tot anul imprejur, indiferent de sezoanele si temperatura de afara. Desigur acest lucru variaza in functie de regiune, insa in mare parte e asa.

Se spune ca de la vreo 2.5 – 3.0 adancime, pamantul are o temperatura aproape constanta in jurul mediei anuale a temperaturilor locale. Pentru Republica Moldova, temperatura medie anuală a aerului constituie +8 +10°C, iar cea a suprafeței solului +10 +12°C, deci la adancimea de cativa metri, gasim o temperatura cuprinsa posibil intre +10 +15 °C. Desigur acest lucru variaza, insa eu am spus asa in mediu o aproximare.

Daca inca nu v-ati prins, noi putem folosi temperatura solului constanta de acolo, in scopurile noastre, atat pentru incalzirea casei, cat si pentru racirea acesteia. Incalzirea geotermala de adancime si de suprafata foloseaste anume aceasta caracteristica a solului, insa noi o putem folosi si pentru ventilatia casei, creand efectul de recuperare de caldura.

Asadar, pe timpul verii scopul solutiei date este sa stocam cat mai multa caldura in pamantul de sub si de langa fundatia casei, in asa fel incat, iarna sau mai corect spus cea mai mare parte din iarna, sa folosim acea caldura pentru a mentine o temperatura normala in casa noastra.

Informatia mult mai detaliata si complexa o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *