3 tipuri de drenaj pentru o casa

Buna ziua. Tema drenajului apei este o tema actuala si foarte intrebata, iar informatiile existente acum, uneori parca fac lumina in identificarea anumitor solutii, iar alteori parca ne baga mai tare in bezna. Oricat de mult nu am dori noi mura-n gura si solutii usoare si universale care sa mearga in toate cazurile – nu e chiar asa. Orice identificare a unei solutii bune se face doar in dependenta de fiecare caz in parte, deoarece nu mereu un drenaj e recomandat, alteori trebuie sa stii de care drenaj sa faci, iar cateodata folosind un tip de drenaj, faci mai mult rau decat bine.

In acest video deja o sa exemplific 3 tipuri de drenaj, reguli de proiectare si realizare, si cand acestea sunt sau nu necesare noua.

Informatii introductive

Inainte sa incep, as dori sa spun 2 cuvinte importante despre 2 aspecte:

1) Exista mai multe tipuri si sub-tipuri de drenaj: avem drenaj de suprafata si drenaj de adancime; drenaj de dirijare, drenaj de incerceptare si colectare al apei, drenaj cu drenuri, drenaj pentru udarea solurilor, drenaj pentru prevenirea scurgerii apei in groapa de fundatie; drenaj de reducere a apei dintr-un sol; drenaj pentru panze freatice, drenaj pentru colectarea precipitatiilor infiltrate in sol; avem si drenaje nu doar pentru sol, ci si drenaj pluvial pentru acoperise, pentru terase, trotuare si alte locuri; drenaje pentru fundatii radier, drenaje pentru fundatii continue, pentru subsoluri sau beciuri si tot asa. Toate aceste drenaje sunt diferite, multe din ele realizeaza functii diferite si constructia lor nu de putine ori e diferita.

2) Solutiile de drenaj se aleg doar conform situatiei dvs, si unul si acelasi drenaj poate functiona diferit in 2 cazuri diferite. Mereu se calculeaza si analizeaza terenul si relieful dvs, aveti sau nu panta, ce fel de soluri aveti, ce design si amplasare are casa si lotul dvs de teren, ce clima aveti, ce caracter au precipitatiile, cat de dese, ce debite de apa, ce fel de casa si fundatie aveti, ce bugete si chiar gusturi aveti la urma urmei s.a.m.d.

Asadar, in continuare vom vorbi despre 3 tipuri privind drenajul apei pentru o casa pe un lot de pamant.

1) Drenaj de suprafata de dirijare al apei (aici voi expune 2 solutii, una ieftina si alta mai scumpa)

2) Drenajul ascuns de interceptare a apei de langa fundatie

3) Drenajul de reducere a apei de langa fundatie in cazul panzei freatice

Detalii de executie, informatii privind realizarea si eficienta, cat si alte sfaturi le gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *