Termoizolatia din lana de oaie – Dezavantaje

Buna ziua. Acesta este al 3-lea video despre termoizolatiile din lana de oaie. Ca orice material de termoizolatie, daca dorim sa il folosim cu succes, trebuie sa ii stim toate caracteristicile sale, multe din ele isi au locul in categoria avantaje, despre care a fost video trecut, iar altele isi au locul in categoria in dezavantaje, despre care va fi acest video.

1. Relatia cu apa

Prima caracteristica care doresc sa v-o prezint, tine de relatia termoizolatiei din fibre naturale de lana cu apa. In unele cazuri aceasta relatie ne ofera foloase, in alte cazuri din contra, ne poate crea probleme. Despre foloase, deja am vorbit in video trecut: este super permiabila la vaporii de apa, regleaza umiditatea, curata aerul si nu face mucegai.

Acum insa haideti sa vedem ce caracteristici are lana de oaie, ce trebuie stiute, luate in consideratie, si dupa caz trebuie sa gandim si anumite masuri pentru a nu ne trezi cu neplaceri. Principalele 2 caracteristici care mi-au atras atentia, sunt higroscopicitatea ridicata si absorbtia de apa a termoizolatiei respective.

1 – Un material sau substanta se numește higroscopică dacă are proprietatea de a absorbi sau adsorbi umezeala din aer. Fibra de lana are un exterior hidrofob si un interior hidrofil, putand adsorbi intre 25-40% din propria greutate de umiditate. Unii zic ca oricum la atingere nu va parea umeda, insa totusi aceste cifre nu sunt chiar atat de mici.

2 – Ce tine de absorbtia de apa, a unui material scufundat in apa, in diferite surse am gasit informatii diferite. In unele scriu ca absorbtia de apa a fost de maxim 1-2 kg/m2, in altele circa absorbtie de apa de scurta durata prin imersie partiala a fost cuprinsa 4-8 kg/m2, in altele se ajungea si la 9 kg/m2, ma rog, diferite tipuri de termoizolatie, de la diferiti producatori din diferite tari, cred ca e normal sa fie cifre diferite.

Acum, ce m-a pus pe mine pe ganduri? In genere, acesti parametri nu sunt rai, insa daca vom dori sa termoizolam cu lana de oaie, va trebui sa comparam acesti parametri ai lanei cu acei parametri ai structurii cu care va fi in contact lana. Iar in acest sens, daca acestea vor avea comportamente diferite la vaporii si apa si contactul direct cu apa, atunci vor putea aparea probleme.

Simplu pentru dvs spus: nu prea se recomanda sa folositi termoizolatiile din lana de oaie in spatiile cu umiditati ridicate sau variatii prea mari de umiditate, si nici in locurile unde exista riscuri ca lana de oaie sa nu dovedeasca sa elibereze din umiditatea excesiva din masa sa.

In principal cu lana de oaie se poate de termoizolat fie la interior, fie in spatii intermediare inchise, foarte rar la exterior; si chiar daca termoizolati in aceste locuri, aveti grija ca dupa caz va trebui sa potejati lana cu bariera contra vaporilor,, folie anticondens, hidroizolatie etc.

2. Nu poate fi folosita la exterior

Acest lucru se datoreaza marii majoritatii a minusurilor expuse in acest video despre dezavantaje. Iata de ce, acest material nu prea se recomanda de folosit la exterior, exceptii sunt putine, si cu asumarea mai multor riscuri. Totusi puteti liber sa o folositi la interior, in diferite spatii inchise si intermediare, cum ar fi la mansarde, sau in cazul peretilor tripli, de exemplu din lemn sau CLT, unde in spatiul gol al peretilor se pune un material termoizolant, lana de oaie in acest sens fiind o optiune.

3. Atentie la siguranta antiincendiara

Am mentionat in video trecut despre Avantajele acestui material, ca producatorii si comerciantii considera lana de oaie pentru termoizolatie un material foarte sigur, deoarece acest material este tratat, ignifugat; altii gasind chiar argumente privind neajungerea concentratiei de oxigen ca sa arda samd – mai multe detalii gasiti in video trecut.

Totusi, eu iubesc nu doar sa cred opiniile oamenilor, ci sa ma bazez si pe realitati, iar in acest sens, am consultat certificatele de conformitate si fisele tehnice ale acestui material, si ce vedem: Clasa de protectie contra incendiului – euroclasa E – nu e deloc cea mai sigura clasa.

Daca te intereseaza sa cunosti mai multe despre acest subiect, cum se „prepara” izolatia din fibre din lana de oaie pentru a putea fi folosita, cat si celelalte aspecte mai negative ale acestei izolatii naturale de origine animalica, urmareste video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *