Dezavantajele placilor minerale termoizolante

Salutare tuturor. In continuare va voi oferi cateva informatii despre aspectele nu tocmai avantajoase noua cand luam in consideratie placile minerale termoizolante, deci vom vorbi despre dezavantajele acestui material.

Sper ca nu a-ti uitat ce am zis in video trecut: placile minerale termoizolante sunt practic inrudite cu BCA-ul, fiind mai ca acelasi material, doar ca cu anumite diferente, in principal la desnitate si porozitate, fapt pentru care au o conductivitate termica mai mica, fiind astfel mai termoizolante. Iata de ce, multe caracteristici ale BCA-ului, in anumite forme si cazuri, nu toate desigur, se aplica si acestor placi. Asadar, micile neajunsuri sau dezavantaje, ori chestii care ne cer o atentie sporita pentru a nu avea probleme, sunt:

1. POATE CRAPA

Din pacate spre deosebire de multe alte materiale de termoizolare, ca de exemplu vata minerala, polistirenul, celuloza, perlitul, vermiculita, cheramzitul, rumegusul si multe altele care fie sunt sub forma de placi, fie ca material de umpere; placile minerale care sunt sub forma de placi doar, pot in anumite conditii crapa.

Daca in cazul spumei poliuretanice, aceasta poate crapa dupa un timp daca se exfoliaza si este lasata la soare; atunci in cazul placilor minerale nu aceasta e problema, ci fortele mecanice care pot exercita o forta suficienta ca sa faca acest material sa crape.

Stim cu totii cat de usor poate crapa sau rupe BCA-ul, apoi inchipuiti-va ca daca ceva nu se face corect sau se produc careva accidente sau cutremure sau mai stiu eu ce prin ce mod se aplica careva forte; placile date crapa mai repede decat chiar blocurile mari de BCA.

Chiar daca are rezistente destul de bune, ca de exemplu

  • Rezistenţa medie la compresiune ≥ 300-350-400 kPa
  • Rezistenţa la tracţiune perpendiculară pe feţe ≥ 80-100 kPa
  • Rezistenţa la încovoiere ≥ 80-100 kPa

Totusi acestea nu absorb intr-atat de bine socurile mecanice si nu sunt elastice, cum e de exemplu vata minerala sau politirenul, care se pot compresa si restabili forma fara deteriorari, ori in cazul placilor minerale, ele nu se mai restabilesc forma, ci crapa.

Ce reprezinta aceasta pentru un material termoizolant? Practic o problema destul de grava.

In primul rand crapaturile pot pune in pericol, desigur in anumite cazuri si conditii, integritatea intregului sistem pe latura respectiva sau pe portiunea respectiva. Putin probabil, insa oricum.
In al doilea rand, si deja mai grav, aceste crapaturi sunt locuri pe unde iarna frigul este invitat, iar caldura pe acolo se pierde, deci vom avea portiuni si zone pe unde vom avea pierderi de caldura mai mari, deci si costuri ceva mai mari.

Si nu e doar atat, in al treilea rand, dat fiind faptul ca prin termoizolatie intra frigul, vom avea deci zone ale peretilor mai reci, vom avea punti termice pe unde nu doar ca vom pierde caldura, dar si acesti pereti mai reci vor reprezinta si un risc mai mare ca anume pe acele portiuni sa se creeze condens, iar de la aceasta pot aparea in lant si alte probleme, ca mucegaiul, ingrasia etc.

Sper ca deja a-ti inteles, daca termosistemul din placi minerale va crapa, se ridica riscul sa va apara in lant si alte probleme. Iata de ce, aveti grija bine la imbinarile si alte aspecte de montare a acestui material.

Nu sunt sigur, insa nu cred ca ar incurca sa folosim rosturi elastice, ca de exemplu din polistiren de 2 cm, asa cum se foloseste de exemplu in cazul zidariilor din BCA, dar si din alte materiale, cand se zidesc ca material de umplere in golurile dintre stalpi si grinzi. Cred ca daca cumva am improviza un pic, adaugand mici rosturi elastice, am preveni destul de mult aparitia situatiilor care pot duce la craparea acestui material.

Continuarea cu celelalte dezavantaje ale placilor minerale termoizolante o gasiti in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *