Comparatii intre structurile de rezistenta – generalitati

In prezent exista 3 mari categorii, moduri, sau mai corect sisteme de structuri de rezistenta. In general acest material va fi unul informativo-introductiv, ca sa intelegeti ce reprezinta in general aceste 3 sisteme.

1. SISTEMUL STRUCTURAL IN CADRE

Este sistemul structural cel mai des folosit si cel mai bine cunoscut/controlat din punct de vedere al comportarii la seism. In alcatuirea sa intra stalpi, grinzi si placi de beton armat, aceste elemente avand rolul de a prelua toate incarcarile ce pot sa apara pe parcursul existentei unei constructii. Acest tip de sistem structural permite flexibilitate destul de mare din punct de vedere al configurarii spatiului interior al viitoarei case, permitand realizarea unor deschideri intre stalpi de circa 6-7 metri, sau chiar mai mari.

2. SISTEMUL CU PERETI STRUCTURALI

Unii spun si structura portanta. Acest sistem are 2 variatii sau categorii aparte:

  1. sistem structural cu pereti din beton armat
  2. sistem structural cu pereti din zidarie portanta

A) SISTEMUL STRUCTURAL CU PERETI DE BETON ARMAT este format din placi de beton armat, grinzi, si pereti structurali de beton armat. Aceste elemente preiau incarcarile verticale si laterale care pot sa apara pe toata durata de viata a constructiei.

B) SISTEMUL STRUCTURAL CU PERETI DIN ZIDARIE PORTANTA este destul de des folosit in momentul de fata mai ales pentru casele individuale. El este alcatuit din pereti de zidarie, cu samburi din beton armat la intersectiile peretilor si suplimentar acolo unde este nevoie, si centuri perimetrale pe capul spaletilor de zidarie. Centurile de beton armat se toarna impreuna cu placa de beton armat peste spaletii (impreuna cu stalpisorii) realizati anterior.

3. SISTEMUL MIXT

Sistemele structurale in cadre ai diafragme din beton armat sunt realizate prin imbinarea tehnologiei structurii din cadre din beton armat si a celei din zidarie, de multe ori portanta. Portanta din beton armat turnat monolit (recunoscuta pentru rezistenta sporita la seisme) valorifica in acest mod avantajele oferite de fiecare sistem in parte. Astfel, aspectul functional cu privire la flexibilitatea organizarii spatiului interior este asigurat de structura in cadre, iar capacitatea ridicata de rezistenta şi de deformare la cutremur este asigurata de diafragme.

Mult mai multe informatii privind structurile de rezistenta a caselor, cladirilor s.a. constructii, cu exemple si explicatii, gasiti in materialul video.

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *