Ce influenteaza confortul termic – temperaturile necesare

In acest video vom vorbi despre ce factori influenteaza confortul termic al unei persoane intr-o casa sau apartament, care sunt valorile normale ale unui comfort atat din punct de vedere al sanatatii si al senzatiei de bine, cat si a termoeficientii unei case.

Fiti deacord, ca senzatia picioarelor reci cand stii ca caldura este pornita nu e foarte buna … sau senzatia mainilor reci permanent cand va aflati intr-o camera anume … sau gandul ca jumatate de casa e incalzita, iar alte camere sunt si stau inchise si reci … la fel pot spune si de senzatia cand va este foarte cald – cred ca nimanui nu ii place senzatia ca transpira excesiv si ii este cald cand doarme si cred ca nu multor persoane le place senzatia ca le este prea cald cand se culca si prea frig cand se scoala… ma rog, situatii sunt multe.

Ce intelegem prin notiunea de comfort termic? Sunt multe definitii, mie cel mai mult imi place urmatoarea definitie, modificata de mine in care cred cu tarie: comfortul termic al persoanelor intr-o incapere, sa zicem in propia lor casa, depinde de eficienta constructiei casei (pereti, planseu, pardosea, acoperis, ferestre, usi etc) corelata cu alegerea si folosirea corecta a materialelor de termoizolare eficiente pentru particularitatile constructiei casei, care ofera locuitorilor din casa un schimb optim de caldura intre organismul uman si mediul inconjurator, pentru obtinerea si mentinerea senzatia psihologica de comfort termic.

Senzatia de comfort termic este strans legata si cu temperaturile organismului uman:

  • Cap: + 33-34 °C
  • Piept: + 33 °C
  • Picioare: + 32 °C
  • Talpa picioarelor: + 24.4 °C

Desigur aici depinde si de starea fizica si psiho-emotionala a persoanei, insa valorile normale medii pentru o persoana normala medie sunt acestea tocmai mentionate. Daca valorile sunt putin mai mari sau mici, este ok, insa daca variaza mai mult, atunci pot aparea probleme chiar de sanatate, nu doar discomfort in propria casa.

Exista 3 categorii importante pentru comfortul termic, si anume:

  • 1. Conductivitatea fizica
  • 2. Convenctia
  • 3. Reflexia / radiatia de caldura

Analiza acestora, cat si mai multe informatii despre confortul termic in propria casa si cum putem sa il imbunatatim, intelegandu-l in primul rand, gasiti in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *