Compactarea vibrarea betonului turnat – cateva aspecte

Buna ziua. In acest video vom vorbi despre compactarea, vibrarea betonului turnat, fiind o continuare a video-ului trecut in care am vorbit despre turnarea si betonarea elementelor de beton.

Rolul vibrarii este unul extrem de important. Prin acest procedeu care este absolut obligatoriu, se urmareste eliminarea aerului si golurilor din betonul turnat, pentru a se obtine o masa de beton cat mai omogena, fara sagregarea componentelor. Se considera ca chiar pana la 1% din volumul sau, betonul contine aer.

Mai mereu cand se toarna betonul, apar anumite bule de aer in interiorul masei acestuia, asa e firect, e un proces natural, normal, nu prea putem preveni asa simplu asa ceva, iar ca sa eliminam eventualele probleme care pot aparea din cauza acestui aer, cat si pentru a oferi o priza mai buna intre beton si armatura, se purcede la vibrarea betonului turnat. Cu cat mai eficient este compactat betonul, si cu cat mai putin aer este in compozitia acestuia, cu atat rezistenta acestuia va fi mai mare.

Masa de beton datorita virbarii se transforma din una eterogena si poroasa in una omogena si compacta.

Totusi aveti mare grija, ca nu doar lipsa virbarii duce la aparitia anumitor probleme, ci si vibrarea excesiva la fel e daunatoare. O vibrare excesiva a betonului poate duce la sedimentatea sortului agregatelor grele, deci a pietrisului din compozitia de beton, si in rezultat acestea se depun mai la fund, obtinand astfel o diferenta de compozitie intre betonul de suprafata si cel de mai la fund, lucru dealtfel iar nepermis.

Compactarea betonului se imparte dupa procedeul si instrumentele folosite in doua categorii:

  • Vibrare manuala, care se face cel mai des cu maiul, cu vergele sau sipci, si concomitent se mai si ciocaneste cofrajele la exterior.
  • Vibrare mecanica, care se realizeaza cu ajutorul unui vibrator.

Compactarea mecanica este si ea de cateva feluri, adica se face prin cateva procedee, si anume:

  • Compactare interioara
  • Compactare exterioara
  • Compactare de suprafata

La fel cum v-am obisnuit in video trecut, eu nu doresc sa invat pe nimeni sa vibreze betonul prin aceste video-uri, ci sa ofer anumite informatii generale anume omului de rand care nu e expert in constructii, informatii care eu cred ca orice om care isi construieste casa ar trebui sa stie.

Mai mult ca atat, stiind cateva reguli simple, puteti foarte usor sa depistati eventualii neprofesionisti si asa zici construtori care se invata anume pe casa dvs, putand sa va faca ceva gresit, si doar dvs ulterior ve-ti suferi de pe urma acelor greseli.Asa ca, cateva reguli ce tine compactarea betonului ar fi… vizionare placuta!

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *