Casa cu Parter sau cu Etaj – Partea II – analiza comparata

Casa cu parter sau cu etaj? Acest video este al doilea din seria de 3 despre aceasta dilema. Daca video trecut a fost unul introductiv, unde am explicat la general ca este un mit vorba ceea „ca o casa cu etaj e mai ieftina decat una doar parter”, incepand cu acest video si urmatorul, vom analiza deja detaliat, cu calcule exacte sper eu, aceste 2 tipuri de casa.

Asadar, pentru comparatie avem urmatoarele:

  • Casa parter cu Etaj cu amprenta la sol de 8.5 x 8.5 m / Casa doar parter cu amprenta la sol de 11.5 x 11.5 m
  • Ambele au o strucura de rezistenta cu zidarie portanta (am calculat folosind caramida)
  • Ambele case au aceleasi incaperi: 3 dormitoare, 2 bai, 1 salon, 1 bucatarie, 1 camera tehnica, 1 vestibul. La casa cu parter am creat un mini-birou, insa daca se doreste, se schimba nitel planul si se face baia mai mare la fel ca la casa cu etaj. Important ca sunt practic aceleasi necesitati pentru o familie din 4-5 persoane.

1) Prima deosebire tine de Suprafata Amprentei la sol a caselor.
Casa Parter + Etaj are o amprenta la sol de 72.25 m2, fata de 132.25 m2 a casei doar parter. In rezultat, observam o diferenta de 60 m2 castigati de teren in cazul casei cu etaj. Colorez asa cu verde ca sa se inteleaga cine a castigat la punctul respectiv.

2) Suprafata desfasurata

Suprafata desfasurata a unei case este suma suprafetelor construite pentru toate nivelurile. In cazul casei cu parter avem aceeasi suprafata construita, avand doar un nivel, deci 132.25 m2, pe cand in cazul casei cu etaj, avem 2 nivele a cate 72.25 m2, deci in total 144.50 m2. Observam o diferenta de cca 12 m2 in favoarea casei cu etaj, insa nu va bucurati prea mult, deoarece aceasta diferenta e neutralizata rapid de alti factori, precum existenta scarilor, suprafata mai mare a peretilor etc. Multe companii de constructii manipuleaza clientul cu suprafat desfasurata, cand defapt conteaza mai mult surafata utila.

3) Spatiul teoretic util

Teoretic, suprafata utila este suprafata desfasurata, mai putin suprafata aferenta peretilor. Aceasta nu include nici balcoanele, logiile, pragurile etc, insa pentru exemplul nostru, eu doar nu am socotit suprafata peretilor, pragurilor si scarilor.

Asadar casa Parter + Etaj are 103.29 m2 suprafata utila, pe cand cea doar Parter are 104.55 m2. In exemplul meu, cca 1m2 in plus are casa doar Parter, si pun cu verde aici, insa in practica, acest punct e foarte relativ, uneori casa cu parter are mai multi m2 utili, uneori mai putini m2, cand si cum, si aceasta conteaza de multi factori, inclusiv de suprafata scarii interioare, a peretilor etc.

In exemplul respectiv, datorita zidariei portante din caramida de-a noastra traditionala, nu bloc ceramic ci caramida, grosimea peretilor le-am facut minime pentru a avea acelasi nivel de siguranta. Deci la casa cu Parter peretii portanti exteriori au 38-40 cm, iar interiori 25 cm avand doar 1 nivel; pe cand la casa cu etaj, peretii portanti la parter toti au 38-40 cm, iar la etaj 25 cm. Deja cei de compartimentare i-am facut de 15 cm.

Continuarea o gasiti in continuare:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *