Acoperisul plat de tip terasa – de care anume alegem?

Buna ziua stimati abonati. In acest video o sa analizez acoperisele plate, sau de tip terasa cum i se mai spun. Acestea sunt de mai multe feluri daca nu ati stiut, iar daca va ganditi la un asa gen de acoperis, trebuie sa le stiti particularitatile, pentru a lua o decizie corecta. Deja despre argumente pro, cat si contra ale acestui tip de acoperis, le gasiti in video-urile viitoare.

Acoperise plate defapt sunt de mai multe feluri, in dependenta de destinatia acestora si dorinta clientilor, cat si din cauza altor factori, se aleg unele sau alte masuri constructive a acestora.

I. Dupa destinatia lor, acestea se impart in:

 • Circulabile
 • Necirculabile / semi-circulabile
 • Vegetale / verzi, care au iarba pe ele

II. Conform variantei de executie a acestei terase si a solutiilor alese de izolare (atat hidro cat si termo), deosebim:

 • Terase clasice
 • Terase inversate (unii mai spun inverse)
 • Terase mixte (un mix intre varianta clasica si inversa)

III. Deasemenea in dependenta de solutiile decise si in principal de materialul termoizolant, acestea pot fi:

 • Terase ventilate
 • Terase neventilate

Acestea sunt in principal cele 3 mari deosebiri intre terasele plate. De care anume se va alege, depinde de mai multi factori. Aceasta poate fi de exemplu terasa necirculabila – cu varianta de executie clasica – si ventilata; dar poate fi si terasa circulabila – fiind aleasa varianta inversata de executie – si neventilata.

Mereu se poate combina, in dependenta de la caz la caz, iar ca sa va raspund la intrebarea acestui video „de care anume alegem?” – eu o sa raspund in felul urmator: „Daca v-ati decis ca doriti anume acoperis plat, atunci puteti alege orice tip doriti”, doar ca trebuie sa stiti in primul rand clar ce doriti, si deasemenea caracteristicile fiecarui tip de executie si deosebire dintre fiecare varianta de executie si metoda aleasa, fapt pentru care eu in acest video o sa va ofer cateva raspunsuri.
Deja despre argumentele pro sau contra privind acoperisele de tip terasa, o sa vin cu un video viitor. Asadar,

I. Dupa destinatia lor, acestea se impart in acoperise de tip terase:

 1. Circulabile – acestea sunt utilizate ca terasa, ca loc pe care se deplaseaza, pot fi de exemplu acoperisele diferitor localuri de exemplu sau locuri de recreare, cred ca e clar – pe ele se circula activ.
 2. Necirculabile / semi-circulabile – deplasarea are loc ocazional, adica oricum e o structura solida pe care se poate merge, insa din cauza ca ultimul strat superior cel mai des este hidroizolatie, sau hidroizolatie si un strat final, de ex pietris, daca se circula activ + anumite conditii climaterice, de frig sau arsita, atunci aceasta poate ceda, se poate crapa, lucru complet nedorit, care implica reparatii urgente.
 3. Vegetala / verde – este un acoperis unde stratul superior il reprezinta pamantul si stratul vegetal, cel mai des este iarba.
  Nu doresc sa ma opresc mult la aceasta delimitare, deoarece cred eu ca e clar pentru toti.

Intreaga analiza a acestor tipuri de acoperis, o puteti gasi in video urmator:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *