Epopeea racordarii la curent – finalizarea racordarii

Buna ziua.

La data de 15 februarie m-am racordat la reteaua electrica nationala, fapt pentru care am filmat si postat un video privind procesul de racordare – #14 Cum m-am racordat la reteaua electrica , video unde am prezentat si anumite cadre din timpul si dupa lucrare. Acest video a venit cu o sumedenie de reactii din partea comunitatii electricilor din Republica Moldova, cat si a mai multor comentarii si mesaje in privat de la electricii din Romania.

In doua cuvinte: multi electrici au ramas nedumeriti oarecum ca eu am acceptat oferta de la Premier Energy, multi electrici m-au informat ca lucrarea nu ar fi chiar indeplinita corect, unii aratandu-mi clar si diferenta intre calitatea oferita vs ce calitate ofera ei.

S-a creat si multa agitatie privind si documentatia care urma sa o primesc (sau care trebuia initial sa o primesc), privind pasii executati si alte momente despre care eu ca beneficiar habar nu am, electricii insa fiind in domeniu, au atras imediat atentia.

In momentul racordarii la 15/02 mi s-a comunicat ca in cateva zile o sa obtin documentele necesare. La 22/02 am sunat persoana responsabila de la Premier Energy, care la intrebarile mele mi-a comunicat urmatoarele:

  • In contextul pandemiei, o parte din personal e bolnav, inclusiv cineva care trebuia sa puna semnatura pe documentele ce le astept, fapt pentru care am fost rugat sa mai astept putin.
  • Mi-a confirmat ca avizul este temporar de tip E si o sa trebuiasca peste 1 an sa il prelungesc.
  • Panoul are 16A, 3.30 kW pe faza. Daca o sa vreau 32A (cum o sa am nevoie), la monofazat o sa trebuiasca teoretic o putere de 6.5 kW pe faza, deci cca 20 kW in total. Daca e trifazat, se conecreaza toate 3 faze la consumatorul de 32A.
  • Impamantarea a fost facuta dupa calculele corespunzatoare.

Abia pe 04/03 am fost sunat sa ma duc la Oficiul comercial de la Premier Energy sa i-au o parte din documentele ce am nevoie si sa achit taxa de racordare de cateva sute de lei (era inca o taxa mica pe langa acea de proiectare si realizarea a lucrarii). Deasemenea mi s-a spus ca s-a facut un recalcul, si in rezultat am de primit o parte mica inapoi din acei 13408 lei, deci costul final fiind mai mic decat aceasta suma.

La 05/03 cand am fost la teren, am depistat o sapatura si movila de pamant care la prima impresie seamana la o gluma, insa in urma video-ului postat pe 06/03 si agitatiei pornite – #18 Incident pe santier WTF , pana la urma am fost informat ca echipa care a realizat initial racordarea, a venit si a finalizat impamantarea. Eu nu am fost informat, nu am fost prevenit, iar cred ca in urma si a celui de-al doilea video si agitatiei publice, peste cateva zile am fost telefonat de mai multe persoane cu scuzele de rigoare si cu confirmarea ca lucrarea acum e gata 100% (chiar daca eu si initial am auzit asa vorbe, insa paremi-se erau doar vorbe goale), si chiar am avut o vizita la teren cu cineva mai important de la distribuitorul de energie cu care am clarificat mai multe momente privind lucrarea.

La 09/03 am fost la Oficiul comercial, am luat toate documentele ce trebuia sa le primesc mai demult, mi s-a restituit o mica parte de bani din acei 13.408 lei platiti initial. As fi vrut eu sa vorbesc mai multe, insa mi s-a atras frumos atentia ca prin primul video privind racordarea unde am oferit mai multe informatii, cica am incalcat putin un punct in contract privind confidentialitatea, si cica intr-un video trecut (cred ca acesta unde am vorbit despre cabluri haotice pe teren – #8 Nu pot construi – cabluri pe teren – cum am scapat de ele ) am folosit fara sa intreb logo-ul Premier Energy. Eu le-am explicat ca nu e cu intentie comerciala, nu e reclama, ca persoana fizica am dreptul la libertatea cuvantului, libera exprimare, iar mediul Youtube si Facebook ar fi platforme publice unde oricine poate sa vorbeasca despre experienta cu orice companie, iar noi prin proiectul de Casa Pasiva vom prezenta orice moment in mod public cu scop de informare a populatiei (asemanator cu jurnalistii, care stiu ca sunt protejati de mai multe legi in acest sens). Parca s-a ajuns la un consens.

Deci, pentru a nu aduce atingere carorva clauze de confidentialitate, nu voi prezenta continutul sau careva informatii din documentatia primita privind racordarea, insa nu cred ca sunt restrictionat de vreo norma sa nu pot expune public macar titlul acelor documente. Deci iata ce pachet de acte am primit legat de racordarea:

  1. Nota de plata de racordare
  2. Contract furnizare energie electrice
  3. Aviz racordare
  4. Raport tehnic cu privire la efectuarea masurarilor și incercarilor de reglare receptie si profilactice
  5. Proces verbal Nr 1 masurarea rezistentei de dispersie a prize de pamant
  6. Proces verbal Nr 2 verificare a continuitatii electrice dintre priza de pamant si instalatiile legate la ea
  7. Proces verbal Nr 3 masurarea rezistentei de izolatie a aparatelor electrice, circuitelor secundare, cablurilor, retelelor de iluminat cu tensiunea pana la 1000V
  8. Copia autorizatie cu privire la laboratorul electrotehnic
  9. Schema de alimentare cu energie electrica trifazat
  10. Act de receptie a instalatiei electrice privind pregatirea pentru punerea sub tensiune
  11. Declaratia executantului
  12. Calculul de verificare actionarii protectiei
  13. Act-1 a lucrarilor latente pentru montarea prizei de pamant
  14. Pasaportul prizei de legare la pamant

Nu sunt electric sa ma lamuresc 100% in aceste acte, doar din experienta juridica si din constructii am putut deduce anumite lucruri, insa istoria cu impamantarea iar se repeta, adica in ziua racordarii cica au facut-o, insa nu au facut-o normal. Ulterior cica au modificat-o, insa Pasaportul prizei de legare la pamant a ramas unul vechi care mai toti fac copy-paste si nu corespundea ce e in realitate cu e pe teren. Am cerut sa fie schimbat conform situatiei reale ce o am (sa fie schema clara cati tarusi am, la ce distante unul de altul, ce adancime etc). Acest document a fost schimbat si oferit mie, cu tarusi la o distanta de doar 1 metru (ca aici nu aveau cum sa ma amageasca, e logic si e ceva la vedere), insa deja nu stiu nici acum cand scriu aceasta postare la ce adancime s-au infipt si ce lungime au… ma rog… sper sa fie bine.

Cam aceasta este epopeea cu racordarea la reteaua electrica. Stiu ca nu e ideala, insa eu curent electric am. Cand casa va fi finalizata, insasi casa va avea o alta impamantare, in casa voi avea un alt tablou electric si unele lucruri se vor schimba. Pentru un santier de constructii temporar, cred ca este okay. Multumesc!

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *