Cum obtii Certificatul de Urbanism si la ce iti trebuie

Dupa procurarea unui lot de teren sau primirii ca mosternire, donatie sau alt motiv, avand planul de a incepe constructia casei in Moldova, trebuie sa purcedem la urmatoarea etapa juridica in privinta realizarii dorintei noastre, si anume obtinerea Certificatului de Urbanism. In acest sens, trebuie sa fim foarte atenti, deoarece conform Legislatiei Republicii Moldova, sunt 2 tipuri de certificat de urbanism: pentru proiectare si informativ, iar noi trebuie sa facem deosebirea si sa il alegem pe cel care avem nevoie pentru a incepe lucrarile de constructie a casei.

Conform art. 2 din Legea Nr. 163 din 09.07.2010 privind autorizarea executarii lucrărilor de constructie, avem 2 tipuri de certificat de urbanism:

  • certificat de urbanism pentru proiectare – act cu caracter reglementator, eliberat de catre emitent, prin care se fac cunoscute solicitantului (beneficiarului) prescriptiile si elementele ce caracterizeaza regimul juridic, economic, tehnic si arhitectural-urbanistic al unui imobil/teren, stabilite prin documentatia de urbanism si de amenajare a teritoriului, si care permite elaborarea documentatiei de proiect;
  • certificat de urbanism informativ – act cu caracter facultativ, eliberat de catre emitent, prin care se fac cunoscute solicitantului (beneficiarului) elementele ce caracterizeaza regimul juridic, tehnic si arhitectural-urbanistic al unui imobil/ teren, stabilite prin documentatia de urbanism si de amenajare a teritoriului, necesar in cazul vanzarii-cumpararii, darii in arenda, dezmembrarii, parcelarii, comasarii, partajarii, mostenirii terenului destinat constructiei sau a imobilului in care se preconizeaza lucrari de reconstructie, precum si in cazul aparitiei unor litigii patrimoniale.

Noi daca dorim sa ne construim o casa, ne trebuie primul tip de certificat, deci in continuare vom analiza Certificatul de urbanism pentru proiectare. Insa daca doriti, puteti obtine si pe cel informativ, nu e nici o problema, acela fiind facultativ.

Descrierea urmatoarelor articole, cu explicatii si exemple, deja gasiti in video ce urmeaza:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *