Cum faci economii la incalzirea si racirea casei?

Salutare stimati abonati. Luna de luna, iarna si vara e mai greu, avem facturi pe gaz, pe curent electric, pe lemne, peleti sau carbune daca aveti soba, facturi din care o proportie foarte mare se achita pentru incalzirea casei iarna, si racirea acesteia vara.

Traim intr-o lume care se schimba, si tendinta actuala este de a consuma mai putin, fara sa scadem din confort, si ba mai mult, in prezent exista solutii care nu doar ca iti economiseste bani pe incalzire & racire, dar chiar si iti ridica nivelul de confort, sanatate si stare de bine. Despre aceste solutii vom vorbi noi in acest video.

Vorbim in cifre da? Pur matematic, sa presupunem ca o casa consuma, adica are un necesar de caldura sau racire de 10 kW pentru a mentine in interior 22-23 oC. Acesti 10 kW de caldura, ca hai sa dam exemplul pentru incalzire iarna, insa vara e cam la fel, acesti 10 kW de caldura ii obtineti fie achitand curent electric, cam tot vreo 10 kWh, COP-ul fiind cam 1:1, fie achitand gazul, COP-ul aici fiind undeva 1:3 sau 1:4, fie achitand lemne, carbune, peleti, sau iar curent electric daca aveti pompa de caldura.

Ma rog, vreti 22 oC in casa? Sistemul dvs de incalzire face 10 kW de caldura consumand energie. Aceasta caldura incet se pierde, daca v-ati termoizolat mai bine, se pierde mai greu, daca nu aveti termoizolatie, se pierde in continuu, nu tine nici cateva ore. Aici mai adaugam pierderile cand intrati si iesiti pe usa, cand ventilati, cand lucreaza hota de bucatarie, sau prin diferite guri de aerisire.

Si mai devreme sau mai tarziu, sistemul dvs de incalzire iar trebuie sa faca 10 kW de caldura, si apoi iar si tot asa toata iarna.

Unde e smecheria cu economia? Smecheria este sa faci in asa fel, incat casa dvs sa aiba un necesar de caldura mai mic, adica sa nu ii trebuiasca 10 kW de caldura, insa mai putin, de exemplu 7 kW de caldura; si in al doilea rand sa facem asa incat caldura aceasta care s-a produs si pe care tot platim bani, sa o recuperam, sa o aducem inapoi in casa si sa o refolosim! Adica sa nu producem iar alta caldura, si aceasta care am produs-o, sa facem asa, ca sa se reintoarca tot in casa, ma intelegeti?

Continuarea o puteti gasi in video de mai jos:

Liked it? Take a second to support Enciclopedia Constructiilor on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *